Într-un mesaj transmis live pe Facebook, Ilie Bolojan a făcut, luni, un apel la orădeni să fie responsabili şi să-şi limiteze ieşirile care nu sunt obligatorii, a vorbit despre măsurile luate de Primărie pentru evitarea răspândirii COVID-19 în Oradea şi a avut lacrimi în ochi atunci când a vorbit despre pustietatea din centrul oraşului: "M-a durut sufletul când am văzut ieri centrul nostru gol, dar sunt sigur că aceste încercări vor trece şi vom reveni acolo unde am fost".

De asemenea, primarul a avertizat că, potrivit estimărilor, în Bihor ar putea să fie, "într-o lună, două" sute de cazuri.

Purtători fără să ştie

De la început, Ilie Bolojan a vorbit despre situaţia din Bihor, unde există un caz confirmat, dar s-ar putea să fie mai mulţi infectaţi şi nedetectaţi.

"Cu mare probabilitate şi în judeţul Bihor (n.r. - la fel ca în alte zone) suntem în situaţia să avem cazuri nedetectate. De ce? Pentru că suntem un judeţ de tranzit şi o bună parte din cei care au generat această infecţie au venit prin vămile de la intrarea din vestul României. De asemenea, avem câteva sute de persoane în carantină sau izolare şi, sigur, avem şi mulţi poate purtători care nu simt acest lucru, persoane care nu ştiu că au coronavirusul pentru că au forme foarte uşoare şi îl pot trata ca pe o răceală. Există o probabilitate destul de mare să avem mai multe cazuri de persoane în Oradea şi în judeţul Bihor care încă nu au fost detectate şi care să se comporte poate normal. Prin urmare, suntem în situaţia în care nu se mai pune problema să oprim extinderea acestui virus, ci în situaţia în care să facem tot ceea ce depinde de noi să încetinim răspândirea lui", a spus Ilie Bolojan.

Pregătiri în spitale. 50 de paturi de terapie intensivă

Edilul a estimat că într-o perioadă de circa "o lună, două" s-ar putea ajunge la câteva sute de cazuri.

"Ne putem aştepta la o creştere a numărului de persoane infectate. Ce s-ar putea întâmpla în perioada următoare, conform analizei făcute în China şi Italia şi conform estimărilor specialiştilor: fiecare persoană care este infectată cu coronavirus poate infecta 2,3 persoane. Primele simptome, creşterea temperaturii şi tusa, apar la 5-6 zile. Este o perioadă destul de mare să infectezi şi pe alţii. Putem să estimăm că la nivel naţional am putea să avem peste 10.000 de cazuri. Judeţul Bihor nu poate să iasă din acest calcul. Prin urmare, dacă astăzi avem un caz s-ar putea ca într-o lună, două să ajungem la câteva sute de cazuri", a spus primarul Ilie Bolojan.

Edilul a spus că estimările specialiştilor arată că tot al 5-lea caz va necesita spitalizare, fiind afectate mai ales persoanele în vârstă cu boli asociate. "O bună parte dintre cei internaţi necesită tratament pe terapie intensivă. În Bihor avem operaţionale 50 de paturi de terapie intensivă şi, având în vedere că aceste paturi trebuie să gestioneze şi cazurile de pacienţi care se îmbolnăvesc din varii motive, principala problemă pentru toţi este să încetinim viteza de răspândire a virusului. Cu cât vom găsi cazurile mai repede şi cu cât le izolăm cu atât vom avea mai puţini oameni infectaţi. Aşa vom avea mai puţine cazuri internate, mai puţine paturi ocupate", a spus primarul. 

Bolojan a subliniat că prioritatea autorităţilor locale este să facă în aşa fel încât virusul să se răspândească greu, asta pentru că "avem nevoie de timp pentru a ne completa echipamentele medicale, kiturile, materiale de izolare". 

Primarul a spus că, după decretarea stării de urgenţă, achiziţiile se vor putea face mai rapid, prin încredinţări directe. "Problema este să fie asigurată livrarea acestor echipamente. Sănătatea oamenilor are prioritate".

Ilie Bolojan a explicat că, dacă până acum presiunea privind gestionarea fenomenului a fost pe Direcţia de Sănătate Publică Bihor, Poliţia de Frontieră, Jandarmerie, ISU şi Instituţia Prefectului, cele care au responsabilitatea principală în acest sens, de aici înainte "în perioada următoare, greutatea rezolvării acestor probleme se va muta pe spitale, pe UPU, pe ambulanţe şi în principal pe personalul medical". 

În stare de funcţionare

Edilul Oradiei a spus că autorităţile au luat măsuri pentru pregătirea spitalelor pentru gestionarea răspândirii COVID-19. De asemenea, s-a stabilit la nivelul oraşului "o conducere unică" care să coordoneze cazurile din Bihor, în frunte cu doctorul Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean. Primarul a spus că are încredere că, dată fiind experienţa sa, dr. Carp va putea face faţă situaţiei. 

Ilie Bolojan a vorbit şi despre măsurile din Primărie, îndemnându-i pe orădeni să facă plăţile online şi nu la ghişee. El a amintit şi despre faptul că municipalitatea a decis prelungirea termenului de plată a impozitelor cu bonificaţie.

În ceea ce priveşte administrarea oraşului, Bolojan a transmis că sistemele de transport funcţionează "în condiţii normale", iar în acestea se face dezinfecţie. De asemenea, serviciile de bază – apă, încălzire, etc. – funcţionează şi ele în mod obişnuit. "Toate sistemele publice sunt în stare de funcţionare şi vor fi întreţinute în stare de funcţionare în aşa fel încât viaţa în oraş să se desfăşoare în condiţii normale", a transmis edilul. 

TEL VERDE pentru vârstnicii Oradiei

Bolojan a amintit că Direcţia de Asistenţă Socială Oradea asigură hrană pentru cei aflaţi în izolare şi asistenţă pentru persoanele care au peste 65 de ani pentru a-i ajuta să-şi facă cumpărăturile şi să-şi rezolve problemele dacă nu vor şi nici n-ar fi bine să iasă din casă. 

El a anunţat că municipalitatea a spus în funcţiune un număr de TEL VERDE - 0800410430 la care vârstnicii de peste 65 de ani pot suna pentru a cere asistenţă din partea DASO. 

Ilie Bolojan a spus că deşi în mod normal ar trebui ca toţi oamenii să rămână în casele lor, acest lucru nu este posibil fiindcă în acest fel s-ar bloca toate serviciile publice şi toată activitatea din oraş. În schimb, celor care trebuie să iasă din case, edilul le-a transmis să fie responsabili. El a făcut apel către orădeni să-şi limiteze ieşirile.

"Pentru celelalte probleme, pentru toate lucrurile care nu sunt importante, rugămintea mea este să nu vă deplasaţi în oraş, să reducem întâlnirile cu alţi oameni, să respectăm regulile din oraş, să evităm algomeraţia. Aceste lucruri sunt necesare. O persoană purtătoare nu-şi dă seama şi poate să ajute involuntar la răspândirea virusului. Cu cât ne întâlnim cu cât mai puţini oameni. Cu cât ne vedem cu oameni, ne ducem la o cafenea, cu atât contribuim direct la răspândirea virusului", a avertizat Bolojan. 

"M-a durut sufletul..."

Primarul Oradiei le-a mulţumit celor care lucrează pentru a asigura buna funcţionare a oraşului, le-a mulţumit celor de pe şantiere, angajaţilor serviciilor de transport, dar şi Poliţiei, Jandarmeriei şi personalului medical. 

"Pentru mulţi orădeni este un moment dur, pentru români, pentru europeni. Deciziile adoptate de autorităţi au făcut ca să nu mai putem să ne întâlnim în locurile pe care le frecventăm. Centrul este gol, bisercile sunt goale, evenimentele s-au anulat, sărbătorile nu s-au mai ţinut şi nu se vor mai ţine aşa cum eram obişnuiţi. Această situaţie este una temporară care are efecte economice importante. Firmele înregistrează pierderi şi vor mai înregistra, căci va fi o lună - două până lucrurile se vor stabiliza, până vom intra într-o zonă de involuţie a acestui virus. Sper că Guvernul României va lua decizii pentru aceste companii din sectoarele afectate", a spus edilul.

Edilul a încheiat printr-un mesaj emoţionant. El a amintit de eforturile Primăriei din ultimii ani de a transforma centrul Oradiei într-un loc frumos, primitor pentru orădeni şi turişti. Cu lacrimi în ochi, Ilie Bolojan a spus că a fost marcat de felul în care piața centrală arăta duminică, fără picior de om.

"M-a durut sufletul cînd am văzut ieri centrul nostru gol, dar sunt sigur că aceste încercări vor trece şi vom reveni acolo unde am fost. Vă îndemn să rămâneţi în casele voastre!", a mai spus edilul, adăugând că "sunt convins că la final lucrurile vor fi bune".