Asociaţia Municipiilor din România propune o schimbare semnificativă în felul în care sunt alocaţi banii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Concret, preşedintele executiv al asociaţiei, Ilie Bolojan, a declarat în presa naţională că o parte din bani ar trebui să meargă pe cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene.

Primarul Oradiei a dat exemple din Bihor pentru a arăta că, în unele cazuri, finanţările PNDL se fac degeaba. "Există proiecte în fază iniţială pe PNDL care nu generează nici creşteri economice în viitor, nici nu au logică a rentabilităţii. Exemplul unei comune din Bihor, unde s-au reconstruit prin PNDL grădiniţe care acum sunt goale pentru că nu există copii, iar una va fi transformată în capelă. Cred că e mai fezabil ca aceşti bani, în urma unei analize de prioritizare, să se aloce pentru cofinanţarea proiectelor europene care să aducă plusvaloare pentru comunităţi", a declarat Bolojan pentru G4Media.ro.

Edilul a mai spus că î autorităţile locale au depus proiecte pentru finanţare pe fonduri europene în Programul Operaţional Regional (POR) peste limita alocată iniţial de Comisia Europeană, dar guvernul a anunţat luni că s-a aprobat o suplimentare de peste 230 milioane de euro pe POR.

Potrivit lui Bolojan, banii din PNDL ar putea fi folosiţi tocmai petru cofinanţarea acestor proiecte suplimentare.

"Personal, consider că PNDL e un program care trebuie derulat. Dar trebuie să existe o prioritizare, un set de criterii pentru alocarea banilor. Banca Mondială a făcut în urmă cu câţiva ani un studiu care prezenta grile de priorităţi. Din păcate, guvernul precedent nu a respectat nimic", a mai spus Ilie Bolojan, pentru aceeaşi publicaţie. 

Primarul Oradiei a dat şi alte exemple de proiecte finanţate prin PNDL care nu şi-au atins ţinta: "reţele de canalizare în mediul rural la care s-au racordat doar 10-15% din gospodării, ceea ce înseamnă că 80% din bani sunt aruncaţi pe geam".

Pe de altă parte, Ilie Bolojan a mai afirmat pentru G4Media.ro că la discuţiile cu Guvernul şi reprezentanţii Comisiei Europene s-a ajuns la soluţia descentralizării Programului Operaţional Regional pentru viitorul exerciţiu financiar, 2020-2027, astfel încât proiectele să fie gestionate la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare. 

În plus, cererile beneficiarilor pentru flexibilizarea condiţiilor de acordare a proiectelor au fost acceptate de Comisia Europeană, potrivit acestuia.

Citeşte şi:

Așa ne învață PSD! Primăria Sâmbăta a băgat peste 800.000 lei în modernizarea unor grădinițe, pe care le-a… închis! (FOTO)