Preşedintele PNL, Ludovic Orban, s-a aflat, sâmbătă, la Oradea, pentru a lua parte la o dezbatere a Comisiei naţionale de educaţie a PNL. Într-o conferinţă de presă organizată după, la sediul PNL, Orban a fost întrebat de jurnalişti despre un aşa zis complot împotriva sa în partid, despre care vorbeşte o parte a presei centrale. "O fabrică de ştiri false", a răspus, sec, Orban.

"Relaţie colegială" cu Bolojan

Întrebat, concret, de BIHOREANUL, care este relaţia sa cu preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, despre care unele site-uri scriau recent că ar dori să demisioneze în urma unui conflict între cei doi, Orban a spus că este o informaţie "tot pe surse".

"Am o relaţie cât se poate de bună, cât se poate de colegială. Sigur că ne înţelegem pe unele lucruri, sigur că avem diferenţe de opinii pe alte lucruri, aşa cum este firesc. Nu există o părere unică. Partidul Naţional Liberal este un partid democratic, în care există pluralism, specific partidelor democratice. Evident, atunci când se ia o decizie, deciziile se pun în practică", a spus el.

Întrebat tot de ce primarul Ilie Bolojan nu a participat la conferinţa de presă, Orban a lăsat-o pe Florica Cherecheş, parlamentar PNL, să explice: "A murit un consilier local al PNL din comuna Lunca. (Bolojan - n.r.) a venit la întâlnirea noastră, a comisiei de educaţie doar să salute participanţii. Se va întoarce, pentru că de la ora 16 vom avea o întâlnire cu membrii Biroului politic judeţean al partidului", a spus ea.

Informaţii despre diferendele dintre Ilie Bolojan şi Ludovic Orban au apărut la mijlocul lunii iunie, după ce edilul de Oradea a declarat că şeful PNL nu s-a consultat în partid pe seama plângerii penale făcută în nume personal la adresa premierului Viorica Dăncilă şi a lui Liviu Dragnea şi a subliniat că nu este de acord cu acest demers. Site-uri precum evz.ro, b1.ro şi stiripesurse.ro anunţau că în PNL există un conflict şi că Bolojan şi-ar fi anunţat demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal. "Nu este adevărat. Mesajul este fals. Dacă o să am ceva de declarat, o voi face", a fost reacţia lui Ilie Bolojan.

"Mi-am făcut datoria"

De altfel, sâmbătă, la Oradea, Ludovic Orban a făcut câteva declaraţii şi despre plângerea sa penală. Întrebat de BIHOREANUL dacă mai are încredere că anchetatorii vor trata cazul cu celeritate şi imparţialitate - ca urmare a declaraţiilor lui Liviu Dragnea, care a afirmat că procurorii care vor cerceta "această demenţă" "riscă să plătească foarte greu" -, şeful liberalilor a declarat că are încredere.

"Mi-am făcut datoria de cetăţean, am depus sesizarea, sesizarea se referă la fapte în legătură cu care instanţa de judecată, nu eu, hotărăşte asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei. Eu cred că acestea trebuie cercetate, pentru că unele dintre ele pot să îmbrace elementele constitutive ale patru posibile infracţiuni: difuzarea de informaţii cu caracter de secret, care nu sunt destinate publicităţii, uzurparea de funcţie, posibila infacţiune din legea răspunderii ministeriale, neinformarea sau refuzul de a informa preşedintele atunci când se comit fapte sau se iau decizii care pot afecta interesul statului şi, de asemenea, era vorba şi de trădare. Obiectivul meu e ca aceste fapte să fie cercetate de o persoană care are competenţele pentru a face o cercetare reală. Cred că trebuie cercetate, pentru că un procuror poate să aibă acces la foarte multe iformaţii la care eu nu am avut acces. Am încredere că se va efectua o cercetare serioasă, care va viza clarificarea tututor aspectelor care trebuie clarificate", a spus Orban.