Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a fost confruntat cu un „protest spontan” al angajaților instituției, miercuri, după încheierea unei conferințe de presă în care a anunțat măsuri drastice de reducere a cheltuielilor, între altele fiind vorba de aproape 200 concedieri, dar și de creșterea programului de lucru atât pentru parlamentari, cât și pentru funcționari.

„Nu uitați că sunteți efemer pe această funcție!”, i-au strigat angajații Senatului, care nu sunt de acord cu disponibilizările și „austeritatea”.

Senatul, „un exemplu”

În conferința de presă, Bolojan a afirmat că Senatul trebuie să fie „un exemplu pentru a nu risipi banul public”.

„Am adoptat două memorandumuri care urmăresc îmbunătățirea activității Senatului. Pe de o parte, să avem un aparat profesionist și eficient, să îmbunătățim procesul legislativ, să avem un regulament de funcționare cât mai bun, ca să avem o dezbatere corectă și civilizată în sălile de ședință, și să ne îmbunătățim relațiile cu celelalte instituții”, a spus Bolojan în conferința de presă transmisă pe pagina de Facebook a Senatului (video jos).

El a arătat că în loc ca angajații Senatului din cabinetele demnitarilor să aibă contracte de muncă pe perioadă determinată, așa încât să vină și să plece odată cu aceștia, ei au posturi pe perioadă nedeterminată: „Au fost angajări peste angajări și am ajuns în situația în care o persoană pe post de conducere nu își poate aduce niciun colaborator, pentru că găsește deja persoane fără pregătire. Trebuie să urmăm legea normalității: vii cu un demnitar, pleci cu un demnitar, pentru ca acesta să poată da randament”.


(Inquam Photos / Octav Ganea)

Organigramă umflată

De asemenea, Bolojan a arătat că personalul este supradimensionat în multe structuri ale Senatului: „Am constatat în multe locuri personal supradimensionat. Pe lângă fiecare comisie parlamentară, există un număr de experți. La unele comisii, cum ar fi comisia juridică, se justifică numărul de funcționari, dar la comisia de regulament cu o ședință la câteva luni nu se justifică cinci posturi”.

Totodată, președintele Senatului a spus că unele structuri sunt Direcții generale „doar pentru ca cineva să aibă funcția de director general, dar fără să aibă personal în subordine”, dar și că angajații nu se prezintă întotdeauna la locurile de muncă: „Prezența fizică lasă de dorit. Trebuie să avem un personal corect dimensionat și profesionist pentru a nu risipi banul public, iar Senatul să fie un exemplu, pentru că nu putem cere altora să nu risipească banul public dacă noi nu facem asta”.

178 de concedieri

Pentru a pune capăt acestei situații, Bolojan a anunțat că a propus Biroului Permanent o nouă organigramă a Senatului, care a fost avizată, și care, după aprobarea în prima sesiune ordinară, va deveni obligatorie, adăugând că vor exista și alte măsuri pentru reducerea cheltuielilor.

”De la 796 de posturi vom avea 618 posturi, deci o reducere. Vor fi economii substanțiale. A doua măsură e să reducem cheltuielile de funcționare. Avem o flotă foarte mare de mașini. Memorandumul prevede reducerea flotei și a cotei de combustibil cu 20%”, a spus el.

Despre posturile care vor rămâne în organigrama Senatului, Bolojan a anunțat că „se vor organiza concursuri pentru funcționari publici”, conform legii, iar „șefii de servicii, directorii vor avea două posibilități: să facă concursuri corecte și să îi păstreze pe angajații buni sau să trucheze concursurile și să își asume costurile”.

Președintele Senatului a spus și că se așteaptă la procese din partea celor care vor rămâne fără posturi, dar „vom proceda corect”, adăugând că a cerut și sindicatelor din Senat „să ne ajute să facem concursurile corecte”.


(Inquam Photos / Octav Ganea)

Urmează și la Deputați

Pe de altă parte, Bolojan a anunțat și prelungirea programului de lucru al Senatului, spunând că „vom avea și miercuri ședințe în plen, iar joi vor fi dezbateri publice”.

„Avem peste 1,3 milioane de bugetari. Actuala coaliție a umflat aparatul bugetar cu peste 40.000 de posturi”, a spus Bolojan, arătând că reducerile la stat sunt necesare, dar și că „urmează reorganizarea și la Camera Deputaților, am vorbit cu dl președinte Șerban”.

Bolojan - „efemer”, funcționarii - „profesioniști”

Atât în timpul conferinței de presă a lui Ilie Bolojan, cât și ulterior acesteia, mai mulți angajați ai Senatului au protestat pe holurile Parlamentului față de măsurile de concediere anunțate.

Ilie Bolojan, huiduit de angajații Senatului
(Inquam Photos / Octav Ganea)

„Noi suntem exact aparatul care a fost solicitat prin concurs și suntem profesioniști”, a declarat unul dintre protestatari, iar o alta l-a avertizat: „Nu uitați că sunteți efemer pe această funcție!”, cu subtextul că angajații sunt protejați de statutul funcționarilor publici, scena fiind difuzată în direct și de postul de televiziune Digi24.

După ce protestatarii i-au întrerupt conferința de presă, Bolojan a mers în mijlocul lor și le-a spus că „eu respect pe toată lumea, dar nu merge așa cu mine”.

El a afirmat că „cei care sunt profesioniști nu au de ce să se teamă, dar cei care au venit fără concurs și nu își justifică existența vi se pare normal să fie plătiți?”.

De asemenea, el a reiterat că pentru posturile care vor rămâne în organigramă vor fi organizate concursuri, iar șefii structurilor vor răspunde de corectitudinea acestora.

Sporuri aberante la stat

În altă ordine de idei, în conferința sa de presă, Ilie Bolojan a dat și exemple de beneficii aberante la unele instituții de stat, care duc la risipa banului public.

Unul dintre exemplele despre care a vorbit este acordarea fiecărui salariat Romsilva care iese la pensie o sumă echivalentă cu 15 salarii, iar altul o primă acordată angajaților Autorității de Supraveghere Financiară de Ziua ASF. El a arătat, totodată, că în conducerea acestei instituții sunt prea mulți membri neexecutivi. „Nu cred că la ASF trebuie să fie atâția oameni neexecutivi în board și atâtea prime, nu cred că se prăbușește instituția”, a spus Bolojan.

Președintele Senatului a anunțat, de altfel, că va începe un control detaliat la zecile de instituțiile aflate în subordinea Parlamentului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!