Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, fost primar al Oradiei pe parcursul a trei mandate, a fost unul dintre speakerii conferinței „(Re)deșteptarea României”, organizate marți la Banca Națională a României din București, de redacția Curs de Guvernare.

Bolojan a vorbit despre strategia pe care a aplicat-o pentru dezvoltarea Oradiei, vorbind totodată despre nevoia ca fondurile să fie alocate în principal pentru zonele metropolitane. 

Printre speakerii conferinței, care au abordat conform organizatorilor „problema unei strategii realiste și a unui plan de țară simplu, dar de impact asupra economiei și societății”, s-au mai Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, Cristian Diaconescu, diplomat, fost vicepreședinte al Senatului României și fost ministru de externe, diverși reprezentanți ai băncilor din România, precum și Felix Pătrășcanu, președinte și fondator al platformei RePatriot. 

Bihorul nu este un „județ bogat”

În discursul său, Ilie Bolojan a punctat mai multe politici pe care le-a implementat în special în Oradea, iar mai nou și la nivelul județului Bihor, pentru dezvoltarea zonei. 

Președintele CJ a subliniat importanța atragerii de investiții private prin înființarea de parcuri industriale. „Nu eram un județ bogat, nici acum nu suntem. O direcție importantă a fost să atragem capital pentru că nu aveam capital, nu aveam locuri de muncă, pe fondul dezindustrializării pe care am avut-o după anii '90. Un instrument important a fost crearea de parcuri industriale, într-o primă etapă în municipiul Oradea. Avem zeci de hectare probabil la nivelul fiecărei reședințe de județ, abandonate, de care ministerele nu mai știu, care sunt pline de bălării. Cu fonduri europene au fost introduse utilitățile, au fost date companiilor și suntem în situația ca de la 75 de mii de angajați în 2008, să avem peste 95 de mii de angajați”, a spus Bolojan. 

„Capcana venitului mediu”

Președintele CJ Bihor a precizat că, prin dezvoltarea parcurilor industriale în Oradea, s-a redus șomajul, însă salariile nu sunt prea mari. „Asta a fost o direcție importantă și am ajuns la un șomaj destul de redus, dar suntem într-o zonă de capcană a venitului mediu și trebuie să vedem ce putem face atâta cât ni se permite nouă autorității, să ieșim din această zonă”, a spus acesta.

El a mai afirmat că „următoarea etapă este să extindem acest lucru în județ”: „Suntem în lucru cu al doilea val de parcuri industriale în așa fel încât forța de muncă disponibilă care este la 80-100 de km de Oradea, pentru a nu se depopula în totalitate zonele rurale, să aibă locuri de muncă cât mai aproape de casă”. 

Ilie Bolojan a explicat că CJ Bihor face investiții în utilități pentru a crea condiții pentru posibilii investitori în parcurile industriale din județ. 

Exproprierile sunt necesare

În aceeași conferință, Ilie Bolojan a subliniat importanța investițiilor în infrastructură, la care „am lucrat foarte mult în acești ani”, fiindcă „investițiile private urmează infrastructura”. El a apărat și exproprierile pentru dezvoltare. „Unul din lucrurile importante pe care le-am făcut și care nu sună bine, am făcut exproprieri. La noi e o fugă de exproprieri, dar nu poți să faci infrastructură nouă și mare fără să expropriezi. Am trecut peste aceste lucruri chiar dacă nu erau populare, având majorități stabile de două-treimi și având multe mandate care ne-au permis să ieșim dintr-o logică ciclic-electorală”, a spus Bolojan. 

Liderul CJ Bihor a amintit și despre investiții „care să susțină mediul de afaceri”, cum ar fi terminale intermodale și terminale cargo, proiecte aflate în derulare la Oradea. 

„Un city break de bună calitate”

În discursul său, Ilie Bolojan a punctat totodată reabilitările clădirilor din Oradea, reușită grație măsurilor de supraimpozitare. 

„Unul din elementele de identitate a unui oraș este partea de centru istoric. O direcție importantă a fost să reabilităm clădirile din centrul istoric. Aici am avut un pachet de măsuri, care au inclus o parte de stimulare, dar mai important partea coercitivă au dat rezultate. După cinci ani de stimuli, de facilități, de la scutiri de impozite, timp în care nu s-a întâmplat nimic, doar supraimpozitarea a avut efecte din păcate și abia după aceea rata de reabilitare a clădirilor a crescut foarte mult”, a spus Bolojan. 

Ulterior, a adăugat el, orădenii și-au dorit să-și înfrumusețeze clădirile: „Acest mix de măsuri a făcut ca astăzi o bună parte din centru să fie în reabilitare și să se ajungă la faza de contagiune, în care nu mai trebuie să îi stimulezi pe oameni, ci pur și simplu din dorința ca și casa lor să arate bine se reabilitează masiv. În felul acesta, un element de identitate, care atrage turiști, care creează o stare de bine, spații pietonale de bună calitate, au făcut ca să fim un oraș în care poți să faci un city break de bună calitate în România”. 

Primăria în loc de privați

Ilie Bolojan a menționat și investițiile pe care municipalitatea le-a făcut fiindcă „mediul economic, într-o primă etapă, refuza să le facă pentru că nu păreau sustenabile”. 

„Nu eram un oraș în care părea sustenabil să faci o școală internațională. A trebuit să intrăm într-o cofinanțare și câțiva ani de zile am cofinanțat o școală internațională și abia acum, după 4-5 ani de zile, este pe picioarele ei și funcționează independent. Am investit în Aqua Park ceea ce nu fac instituțiile publice, trebuie să facă privații, dar pentru că nimeni nu a avut curajul să facă acest lucru, pentru că nu ieșeau calculele bine, a trebuit să facem noi acest lucru și s-a dovedit că a fost un lucru corect pentru că a fost un embrion de la care și privații au primit confirmarea că se poate și acum avem investiții private în acest sens”, a spus acesta. 

„Ne disipăm”

Pe de altă parte, președintele CJ Bihor a mai afirmat că „ar putea fi dusă o politică națională care să stimuleze performanța în administrație pentru a reduce dispartitățile” dintre marile orașe și localitățile mici, însă acestea nu vor putea fi oricum „reduse enorm”. 

Ilie Bolojan crede, în acest context, că investițiile ar trebui făcute în zonele metropolitane. „Cred că este important să stimulezi proiecte și să susții proiecte ca guvern cu cofinanțarea autorităților locale pentru că astăzi ne disipăm destul de puternic. Alocăm sume în foarte multe localități, dar din păcate eficiența acestor investiții nu este analizată și, dacă s-ar impune o chestiune de cofinanțare, cu siguranță s-ar duce investițiile către zone care au capacitate de dezvoltare, zonele metropolitane într-o primă etapă și apoi celelalte regiuni”, a spus acesta. 

În cadrul conferinței „(Re)deșteptarea României”, Ilie Bolojan a mai spus că oamenii nu au încredere în autorități din cauza nerespectării angajamentelor electorale. Astfel, „oamenii nu mai au așteptări, nu mai cred în ceea ce spui că vei face”, așa că trebuie să le demonstrezi că îți respecți promisiunile, iar gradul de încredere, gradul de conformare și activismul civic cresc. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!