Preşedintele Consiliului Judeţean şi al PNL Bihor, Ilie Bolojan, a fost vineri invitatul emisiunii "Deşteptarea României", realizată de Cătălin Striblea la Europa FM, unde a primit întrebări în direct de la români, mulţi dintre ei vrând să ştie de ce nu face pasul în faţă, chiar spre funcţia de prim-ministru. 

Între altele, Bolojan a dezvăluit şi în ce relaţii se află cu Klaus Iohannis, dat fiind faptul că există speculaţii că şeful statului nu l-ar vrea într-o poziţie cheie pe şeful PNL Bihor. 

Rămâne în Bihor

Emisiunea "Deşteptarea României" a fost realizată chiar la Oradea, din noul Muzeul al Ţării Crişurilor, fiind transmisă nu doar la Europa FM, ci şi, în format video, online, pe pagina de Facebook a radioului. 

Primul ascultător care a intrat în legătură directă cu Ilie Bolojan şi Cătălin Striblea a vrut să ştie din ce motive liberalul, considerat de multe voci, din PNL, ba chiar şi din alte partide, ca o variantă propice pentru funcţia de premier al României, nu s-a implicat mai mult la nivel central. "Nu poţi să faci două lucruri bine în acelaşi timp", a spus Bolojan, subliniind că a fost ales de un număr important de bihoreni şi că îşi doreşte să-şi ducă mandatul până la capăt, făcând proiecte.

Răspunzând unei întrebări din partea lui Cătălin Striblea, Bolojan a spus că nu s-a pus problema ca el să primească o funcţie mai "mare" şi nici nu se va pune "în următoarea perioadă". A lăsat, în schimb, o portiţă deschisă pentru peste câţiva ani: "Nu poţi niciodată să spui că nu vei face un anumit lucru, care poate să fie la un moment dat un parcurs normal. Dar nu se pune problema în momentul de faţă". 

"Singura salvare"

Ascultătorul a insistat şi i-a spus că era singura persoană care putea să facă majoritate în Parlamentul României: "Eraţi singura salvare a României! Oamenii competenţi trebuie să se implice". 

"Eu sunt un optimist moderat. Cred că ţara noastră îşi va regăsi drumul şi va progresa în anii următori", i-a spus Ilie Bolojan, adăugând că "avem resurse să facem guvernări mai bune, indiferent de conjuncturile politice sau de partidele care s-au perindat până acum în ultimii 30 de ani".  

Pentru majoritate 

Întrebat dacă este mulţumit de rezvolvarea găsită de PNL în această perioadă pentru guvernare, adică cel mai probabil un guvern minoritar alături de UDMR, sau, mai degrabă, ar fi preferat refacerea coaliţiei cu USR, şeful liberalilor bihoreni a spus că preferă majorităţile. Cu alte cuvinte, varianta din urmă. 

"Din punctul meu de vedere, una din condiţiile de succes în administraţia locală, dar şi în cea naţională este ca o administraţie, o guvernare să aibă o majoritate stabilă. Nu există administraţii performante dacă primarul nu are o majoritate stabilă într-un consiliu, să poată să îşi pună în practică politicile. La fel şi într-o guvernare, când nu există o majoritate stabilă e greu de presupus că se vor putea lua măsuri care să creeze un deranj major. Or, reforme serioase fără deranj nu există", a spus Bolojan. 

Pe paliere diferite 

Cătălin Striblea a vrut să ştie de la PNL Bihor în ce relaţii se află acesta cu preşedintele Iohannis, o curiozitate pe care o au mulţi, a subliniat moderatorul. "Relaţiile dintre un preşedinte de consiliu judeţean şi preşedintele României. Sunt paliere diferite, iar intersectarea este foarte scăzută. În afară de întâlniri şi câteva şedinţe, nu am avut niciun fel de intersecţie", a răspuns, sec, Bolojan.

Întrebat cum apreciază mutările pe care preşedintele Iohannis le-a făcut în ultima perioadă pe scena politică, şeful PNL Bihor a răspuns că-i par cam neinspirate. "În ultima perioadă, lucrurile nu au fost foarte inspirate. Este cât se poate de clar că PNL, fiind în guvernare, nu avea nevoie de o competiţie care să dureze câteva luni de zile. Una este să fii în opoziţie şi să faci competiţii interne spumoase şi alta este să fii în guvernare. Aceste conflicte nu fac decât să macine guvernarea", a comentat Bolojan. 

Vaccinat şi cu doza 3

În emisiune, Bolojan a spus că s-a vaccinat anti-Covid, iar recent a primit chiar şi doza a treia. El a afirmat că, în opinia sa, comunicarea pe tema vaccinării "nu a fost dintre cele mai inspirate", dar şi că modul în care s-a făcut relaxarea la începutul verii nu le-a "indus cetăţenilor sentimentul de urgenţă ca să se vaccineze". 

Şeful CJ Bihor a dezvăluit că a discutat "colegial" cu angajaţii din instituţie, spunându-le despre importanţa vaccinării: "Dacă discuţi cu oamenii, iar conducerea instituţiei se duce şi se vaccinează şi colegii văd că nu a crăpat, înseamnă că există o altă motivaţie, o altă încredere". Potrivit lui Bolojan, peste 90% dintre angajaţii Consiliului Judeţean Bihor sunt acum vaccinaţi.

Întrebat dacă ar fi de acord ca vaccinarea să fie obligatorie în rândul angajaţilor instituţiilor din România, preşedintele CJ a răspuns că "ar fi o decizie corectă în momentul de faţă". 

"Îmi cer scuze..."

În aceeaşi emisiune, în cadrul căreia au fost prezentate şi imagini din Oradea, Bolojan a fost întrebat despre investiţii, parcări, exproprieri, dar şi despre situaţia... ciorilor în municipiul de pe Crişul Repede. Mai precis, un ascultător din Timişoara a fost curios cum s-a rezolvat această problemă în Oradea, dat fiind că în oraşul său acest lucru nu s-a întâmplat încă. "Există ciori şi în Oradea, dar periodic, cu furtunurile de apă sub presiune, le-am spart cuiburile", a răspuns Bolojan. 

De asemenea, unul dintre apelanţi a adus în discuţie problema exproprierilor din Oradea, subliniind disconfortul proprietarilor. "Exproprierile sunt foarte deranjante. Eu îmi cer scuze de la toţi cei care au fost expropriaţi. Dar nu poţi, când eşti pe o funcţie publică, să dai doar veşti bune", a spus Bolojan, subliniind importanţa proiectelor de infrastructură pentru oraş. 

Vezi, mai jos, emisiunea de la Europa FM!