Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a declarat miercuri la televiziunea Digi24 că, în contextul negocierilor de la nivel central, Partidul Național Liberal „ar trebui să se ducă cu candidatul propriu” la alegerile prezidențiale, că formațiunea a pierdut „destul de mult” când a decis să formeze o coaliție cu PSD, care n-a dus oricum la „reforme serioase”, și a apreciat că va fi dificil pentru cele două partide să administreze împreună țara și, totodată, să fie și în competiție.

„PNL să aibă candidatul propriu”

Reconfirmat în funcția de președinte al Consiliului Județean, Ilie Bolojan a fost întrebat despre alegerile prezidențiale, în contextul informațiilor publicate de Digi24.ro, potrivit cărora Marcel Ciolacu le-a transmis marți liderilor liberali în ședința de coaliție că, dacă PNL nu e de acord să îl susțină pe el drept candidat comun la alegerile prezidențiale, PSD ar urma să meargă cu tandemul Mircea Geoană - candidat la Cotroceni și Marcel Ciolacu - premier.

„Nu vă pot confirma sau infirma conținutul discuțiilor care au avut loc pe aceste teme. Din punctul meu de vedere, PNL ar trebui să se ducă cu candidatul propriu în aceste alegeri. Ce am experimentat în această perioadă electorală? Există categorii de electori, electorii noștri ai PNL, care nu s-au regăsit în coaliția formată între PNL și PSD, într-o pondere mult mai mare decât electoratul dur al PSD, și în multe zone s-au pierdut voturi. S-a văzut și ce s-a întâmplat cu experimentul din Capitală. Dacă la un vot dintr-un singur tur are o logică să te duci, de exemplu, în locale și să faci coaliție pentru a obține cel mai mare număr de voturi cu care poți câștiga o primărie, în cazul alegerilor prezidențiale este vot din două tururi, trebuie să obții jumătate plus unu din voturi, prin urmare fiecare partid poate să se ducă cu candidatul propriu și în turul doi electorii vor hotărî cine ar fi președintele României. Opțiunea mea personală este ca PNL să aibă candidatul propriu. Acela îl va hotărî partidul în baza analizelor, a discuțiilor care vor avea loc probabil în perioada imediat următoare”, a răspuns Ilie Bolojan la Digi24.ro.

Întrebat dacă Nicolae Ciucă ar fi candidatul potrivit sau mai degrabă altcineva, Bolojan a răspuns sec: „Conducerea PNL va lua o decizie în perioada următoare”.

PNL a pierdut 3 județe importante

Chestionat apoi despre întâlnirea liderilor PNL, programată vineri la Poiana Brașov, șeful PNL Bihor a spus că se vor face analize post-alegeri. El a subliniat că, totuși, rezultatele de la alegerile locale nu le anticipează neapărat pe cele de la prezidențiale ori parlamentare.

„Chiar dacă PNL a obținut un scor care îl reconfirmă ca al doilea partid din România, trebuie făcută o diferență între acest vot, care este suma voturilor candidaților partidelor politice în alegerile locale și votul politic care, cu siguranță, este total diferit de votul exprimat pentru un ales local sau altul. Sunt diferențe foarte mari, de exemplu, între localități sau o comună sau alta, numai pentru că a diferit calitatea celui care candidează. Dar dacă va fi un vot politic, să spunem, peste câteva luni de zile la alegerile parlamentare, cu siguranță vom vedea altceva. Cea mai mare greșeală ar fi ca deciziile politice viitoare să se facă pe baza strictă a rezultatelor la consiliul județean, pentru că ele vor fi total diferite - așa cum s-a văzut și în ciclurile anterioare - de votul politic”, a spus Ilie Bolojan. 

El a enunțat și pierderile suuferite de liberali de la alegerile locale. „În ceea ce privește PNL, în afară de câștigurile pe care le-am obținut în câteva zone, am pierdut 3 județe importante, cu un mare impact electoral: Timiș, Prahova, Suceava. Cu siguranță au slăbit forța partidului nostru în regiunile respective”. 

„Dacă candidații se înjură după-amiaza...”

Cristian Citre, gazda emisiunii de la Digi24, i-a spus interlocutorului că PNL a pierdut 5 mari consilii județene în favoarea PSD și l-a întrebat apoi despre viitorul coaliției. „Pot să meargă împreună cele două partide în continuare, luptându-se pentru Cotroceni? Mulți nu văd posibilă continuarea coaliției, în aceste condiții”, a întrebat jurnalistul. 

Bolojan a răspuns, subliniind că o astfel de organizare e dificilă, mai ales pe fondul unor acuze reciproce. „Nu este prima dată când în interiorul unei coaliții sunt candidați ai fiecărui partid. Una este să administrezi decent țara până la următoarele alegeri și alta e să vină fiecare partid cu candidatul propriu. Am avut această chestiune. Se vede și la nivel de județe și la nivel de reședință de județ. În mod evident, dacă ești într-o coaliție, și competiția ar trebui să aibă niște limite, pentru că dacă candidații se înjură după-amiaza, este greu ca în următoarea zi să stea la masă și să colaboreze pentru o administrație normală. Aici deciziile se iau în funcție de analize și de înțelepciunea celor care dețin aceste poziții administrative”, a spus Ilie Bolojan. 

Gazda Digi24 a subliniat că, în trecut, mai multe coaliții s-au rupt înainte de alegerile prezidențiale, mergând cu candidați distincți. „Ca să faci o coaliție mare Stânga-Dreapta pot fi două situații: sau o situație foarte gravă, sau ca dorința de a face niște reforme serioase. Cel puțin a doua situație, din păcate, nu am avut-o... Dacă a fost o administrare mai bună sau mai proastă, asta se poată discuta, dar cu siguranță forța acestei coaliții de a face reforme n-a fost utilizată, aceasta este realitatea, din păcate”, a precizat, pe această temă, Bolojan. 

Întrebat dacă va cere ca partidul din care face parte să părăsească această coaliție pentru a se putea concentra pe campania pentru prezidențiale, liderul PNL Bihor a răspuns: „Nu pot să cer o astfel de chestiune în acest moment”.  

Este nevoie de „o anumită decență”

Bolojan a mai afirmat că PNL a pierdut când s-a coalizat cu PSD: „Și în politică e nevoie de o anumită predictibilitate în orientare. Unul din momentele în care PNL cred că a pierdut destul de mult a fost momentul în care a decis să facă coaliția cu PSD, după ce în alegerile precedente ostilizase puternic electoratul. Oamenii, chiar dacă nu au încredere în noi, cei din lumea politică, totuși se așteaptă la o anumită predictibilitate. Voltele puternice, atunci când le faci, îți știrbesc încrederea și nu mai ai credibilitate în fața oamenilor. Din punctul meu de vedere, se pot face înțelegeri chiar și în politică, dar e nevoie de o anumită decență și normalitate, altfel suntem detestați, din păcate, de oamenii care nu înțeleg ce facem”. 

Chestionat despre implicarea președintelui Klaus Iohannis în formarea coaliției de guvernare și influența sa asupra PNL în ultimii ani, Ilie Bolojan a evitat să se pronunțe. „Cei care au fost în conducerea partidului trebuie întrebați legat de această chestiune, ca să vă poată da niște răspunsuri”, a spus el. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!