Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, nu regretă decizia luată privind desființarea Ansamblului Artistic Profesionist Crișana, chiar dacă recent Curtea de Apel Timișoara a decis definitiv anularea respectivei hotărâri, reînființarea ansamblului folcloric și plata din urmă a salariilor folcloriștilor.

„Nu regret”

„Nu. Personal nu am niciun fel de regret legat de această situație”, a spus Ilie Bolojan, răspunzând întrebării reporterului BIHOREANULUI pe această temă, și anume dacă președintele CJ regretă desființarea ansamblului, în contextul în care - conform deciziei Curții de Apel Timișoara - instituția publică va trebui să plătească salariile angajaților pe un an și jumătate.

„Atunci când faci reduceri de personal există riscul ca anumite hotărâri de consiliu, anumite proceduri de desfacere a contractelor de muncă să fie anulate, sau datorită unor vicii de formă, sau datorită unor proceduri care nu sunt aplicate ad literam, sau datorită deciziilor instanțelor. Deci totdeauna îți asumi un astfel de risc, problema este să vedem care a fost eficiența unor astfel de structuri în ultimii ani...”, a completat Ilie Bolojan, știut fiind faptul că actuala administrație județeană nu a fost mulțumită de volumul de concerte și proiecte artistice pe care-l derulau soliștii și dansatorii grupului. 

Președintele CJ Bihor a afirmat că, în opinia sa, după desființarea Ansamblului Artistic Profesionist Crișana, „s-a dovedit că putem să funcționăm fără mari probleme și fără existența acestei forme de contracte de muncă cu durată nedeterminată în domeniul artistic”. 

De asemenea, acesta a amintit că în două rânduri administrația condusă de el a încercat să adopte un material privind înființarea unui nou ansamblu, cu posturi pe perioadă determinată, în subordinea Centrului Județean de Cultură, inițiativă respinsă de opoziția din Consiliul Județean. 

„S-au respectat procedurile”

Întrebat de BIHOREANUL și ce pași concreți urmează să facă administrația județeană după hotărârea Curții de Apel Timișoara, care anulează desființarea Ansamblului Crișana, Ilie Bolojan a afirmat că așteaptă să vadă motivarea instanței și abia apoi va ști ce este de făcut.

„Trebuie să vedem care este motivarea instanței, pentru că, din punctul nostru de vedere, s-au respectat toate procedurile legate de adoptarea acestei hotărâri. Probabil în 30 de zile vom primi motivarea, după aceea vom lua decizii, nu vă pot spune acum care vor fi. Va trebui să le adopte plenul Consiliului Județean”, a spus președintele instituției. 

Întrebat concret dacă instituția pe care o conduce caută o cale extraordinară de atac pentru sentința definitivă a Curții de Apel Timișoara, Bolojan a reiterat că nu se poate pronunța până nu vede motivarea instanței.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!