La finalul şedinţei ordinare de Consiliu Local de miercuri, primarul Ilie Bolojan i-a anunţat pe aleşi că este posibil să le ceară desfiinţarea parcurilor industriale din Oradea.

"Avem o situaţie neplăcută ca urmare a apariţiei legislaţiei privind impozitarea construcţiilor speciale, în sensul în care se prevede impozitarea cu 1,5% din valoarea activelor a tuturor clădirilor din parcurile industriale. Ca atare, societăţile comerciale care au investit în parcurile industriale din Oradea şi care sunt scutite de impozitul pe clădire de 1% către Consiliul Local vor trebui să plătească 1,5% în fiecare an către bugetul de stat", a spus Ilie Bolojan.

Edilul a făcut un apel către reprezentanţii tuturor partidelor ca, prin grupurile parlamentare, să susţină modificarea acestui normativ, intrat în vigoare, căci afectează planurile de investiţii ale firmelor din ţară. În caz contrar, Consiliul Local va fi chemat să desfiinţeze statutul de parc industrial al celor două din oraş.

"Dacă nu vom reuşi aceste modificări - bănuiesc că sunt şi alte oraşe în situaţia noastră, -va trebui să desfiinţăm Parcurile Industriale din Oradea. Preferăm să încasăm noi 1%, căci municipalitatea a făcut eforturi de cofinanţare e utilităţilor şi a tot ce este acolo, nu statul român. Decât să meargă 750.000 de euro la bugetul de stat, mai bine 500.000 de euro să intre în bugetul local", a afirmat primarul Bolojan.

Ca atare, firmele din parcurile industriale orădene ar ieşi de sub incidenţa acestui normativ emis de Guvern şi ar plăti impozitul normal pe clădire, de care în prezent sunt scutite. Potrivit primarului, societăţile nu vor fi afectate în alt fel de desfiinţarea parcurilor industriale.