Dragi bihoreni,
Mă adresez dumneavoastră într-o dublă calitate, atât ca preşedinte PNL Bihor, dar şi ca preşedinte al Consiliului Judeţean, ales în urmă cu două luni.
Cei care mi-au acordat încrederea la alegerile locale trebuie să fie consecvenţi şi la alegerile parlamentare, în aşa fel încât să creeze condiţiile pentru ca responsabilitatea mea, legat de ce mi-am asumat, să fie într-adevăr totală. Este cât se poate de clar că, atunci când ai un Guvern partener, când ai miniştri competenţi pe funcţii, poţi rezolva lucrurile mult mai repede şi mult mai bine pentru bihoreni. Le cer, deci, celor care mi-au acordat încrederea la locale să voteze cu echipa de parlamentari ai Partidului Naţional Liberal, pentru că, în felul acesta, votează pentru proiectele judeţului Bihor, îmi dau partenerii cu care pot să realizez în anii următori toate angajamentele pe care mi le-am asumat la alegerile locale.
Pentru a fi realizate, proiectele judeţului Bihor au nevoie de colaborare şi un parteneriat între administraţiile locale şi Guvern. Avem trei domenii importante pentru dezvoltarea judeţului - infrastructură, accesare de fonduri europene şi sănătate. Pe partea de infrastructură, am avut pe parcursul acestui an câteva lucrări importante şi pregătim pe final de an proiecte mari, care vor fi derulate în anii următori, aceste acţiuni bazându-se pe colaborarea dintre autorităţile locale, Consiliul Judeţean, Primăria Oradea şi Guvernul României.
Infrastructură
Un exemplu este drumul DN 76 între Oradea şi Beiuş, un tronson care era în stare degradată şi de 10 ani, într-o formă sau alta, s-a tot lucrat la reabilitarea acestui drum. Anul acesta s-a dovedit că dacă se pune presiune pe constructori şi dacă se asigură finanţarea, totul evoluează bine şi, din luna decembrie, pe tronsonul Oradea - Beiuş se va circula pe asfalt şi fără restricţii. Un alt exemplu este drumul DN 19E Oradea - Marghita. În vară s-a muncit în forţă pentru a aduce drumul în stare bună pe două tronsoane, Chiribiş - Sălard, cu reciclarea acelei porţiuni, respectiv Sălard - Biharia, unde s-au turnat două covoare de asfalt. Astfel, lucrând serios, începând din decembrie se va circula pe asfalt şi fără restricţii şi pe relaţia Oradea - Marghita.
În acest an, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lucrat la reabilitarea Centurii oraşului, care după 10 ani de la realizare începea să aibă fisuri. Anul acesta pe drumurile naţionale din Bihor au fost investiţii de trei ori mai mari decât anul trecut, iar starea drumurilor s-a îmbunătăţit substanţial. Asta arată ce se poate face dacă în domeniul infrastructurii există o colaborare între autorităţile locale şi Guvern.
Fonduri europene
Un alt exemplu de colaborare pentru proiecte importante finanţate din fonduri europene este Drumul Expres Oradea - Arad, inclus, în urma colaborării dintre autorităţile locale şi Ministerul Transporturilor, în Programul Operaţional de Infrastructură Mare. Obiectivul nostru este ca la finalul anului viitor să avem o documentaţie tehnică finalizată, ca să putem lansa licitaţia pentru execuţia acestui drum de 100 de kilometri, jumătate cu profil de autostradă.
Tot pe fonduri europene, Consiliul Judeţean Bihor vrea să realizeze în anii următori centuri pentru Aleşd şi Beiuş, în aşa fel încât la finalul anului 2023 aceste proiecte să fie gata. Din fonduri europene vom face şi drumurile ocolitoare ale localităţilor Oşorhei, Nojorid şi Sântandrei. Aceste proiecte sunt posibile şi vor fi realizate pe baza parteneriatului dintre Consiliul Judeţean, primării şi Ministerul Transporturilor. Tot în baza parteneriatului cu Guvernul şi primăriile din judeţ, Consiliul Judeţean va sprijini primăriile să îşi depună proiecte pe axa de finanţare europeană, pentru introducerea reţelelor de gaz.
Sănătate
Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal au accesat 8 milioane de euro pentru dotarea inclusiv cu paturi ATI în lupta cu pandemia, după ce ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a avut iniţiativa alocării unor sume importante din POIM pentru spitalele din ţară.
La capitolul realizări, în baza colaborării cu Guvernul, putem vorbi şi despre noua Unitate de Primiri Urgenţe, de la Spitalul Judeţean, cea mai modernă din ţară, dar şi despre noul bloc operator de la Maternitate. Totodată, şi viitorul spital de pe strada Vlădeasa - al cărui studiu de fezabilitate ar trebui să fie gata în decembrie - va fi tot rezultatul acestei colaborări, aceste proiect aflându-se pe lista cu spitale noi care vor fi realizate din fondurile de rezilienţă. În ceea ce priveşte proiectul Nufărul geotermal, de 27 milioane euro, un proiect important pentru termoficarea în Oradea, acesta urmează să avanseze prin semnarea contractului de finanţare.
Votaţi Echipa PNL
Nu este suficient însă ca Bolojan să fie preşedintele Consiliului Judeţean. Este nevoie şi de un parteneriat cu Guvernul României pentru realizarea proiectelor. Cei care au încredere în mine trebuie să fie conştienţi că au făcut o jumătate de pas când mi-au acordat votul la alegerile locale. Mai există o jumătate de pas, şi anume ca la alegerile parlamentare să voteze PNL.
De ce sunt candidaţii PNL oamenii potriviţi pentru a reprezenta Bihorul în Parlamentul României? În primul rând, ceea ce-i diferenţiază de ceilalţi candidaţi este conceptul de echipă. Dacă reuşeşti să faci proiecte mari în orice domeniu, acest lucru îl poţi face doar în echipă, dacă ai parteneri puternici. Proiectele mari, ţările şi zonele care au progresat au avut echipe puternice. În al doilea rând, este vorba despre calitatea oamenilor din această echipă. Echipa noastră acoperă aceste domenii, al sănătăţii, învăţământului, fondurilor europene, şi în parteneriat cu administraţia din Oradea, cu cea de la Consiliul Judeţean, cu administraţiile din judeţul Bihor, poate face ca în anii următori, pe baza unor legi bune, pe baza unui parteneriat cu Guvernul României, să sprijine proiectele locale şi împreună să putem schimba în bine faţa judeţului Bihor.
Ilie Bolojan
Comandat de PNL Bihor, tipărit de SC Bihor Media SRL, 3.700 ex., CMF 11200025