Complexul "Muzeul Ţării Crişurilor" şi Aven d'Orgnac Grand Site de France, în parteneriat cu Ambasada Franţei în România organizeaza vernisajul expoziţiei "Galeria desenelor paleolitice din peştera Coliboaia, Bihor, România - 31640 BP (proiect franco-român de cercetare şi valorificare)".

"Expoziţia este rezultatul unei colaborări ştiinţifice între cele două instituţii muzeale din România şi Franţa în urma descoperirii unei galerii cu desene paleolitice în peştera Coliboaia, care au fost datate cu o vechime de 31640 ani după efectuarea probei cu carbon 14", se arată într-un comunicat al Muzeului Ţării Crişurilor.

Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 26 ianuarie, ora 18, la sediul Palatul Baroc, în cadrul Secţiei de Artă. "Evenimentul, care aduce în atenţia publicului, în premieră, istoria descoperirii şi imagini cu desenele paleolitice descoperite în peştera Coliboaia, cele mai vechi din Europa Centrală, va fi prezentat de specialiştii care au avut un rol în găsirea şi valorizarea mărturiilor respective", se mai arată în comunicat.

Speologii Tudor Rus de la Clubul Speodava Ştei, Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Ţoiciu din cadrul Asociaţiei Speowest Arad şi Marius Kenesz de la Speo Club Zarand Brad au găsit, în timpul unei explorări din iunie 2010, nişte desene rupestre inedite, la care niciun explorator n-a mai ajuns.

Desenele, printre care un bizon, un cal, posibil o felină, unul sau două capete de urs şi doi rinoceri, au fost evaluate de o echipă de experţi condusă de Jean Clottes şi de un alt francez, Bernard Gely.

Proiectul de cercetare legat de această descoperire a fost realizat în parteneriat cu Ambasada Franţei în România, Franţa-România Speologia, Consiliul Judeţean Bihor, Federaţia Română de Speologie, Parcul Natural Apuseni şi Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor".