Străzi în construcţie în cartierul Nufărul, copiii aliniaţi în şcoli la spălat pe mâini, cu tablouri ale dictatorului în sălile de clasă, orădeni adunaţi în faţa Primăriei Oradea cu steaguri tricolore şi pancarte "Noi suntem cu F.S.N. la alegeri", cozi pentru cumpărarea ziarului "Crişana liberă" ori sosirea trenurilor cu ajutoare medicale din Austria după Revoluţie, toate au fost surprinse de fotoreporterul orădean Marian Antal.

O expoziţie de 100 de fotografii realizate de acesta înainte, în timpul şi în primul an după Revoluţie a fost vernisată, miercuri seară, la Galeria Euro Foto Art din Piaţa 1 Decembrie. Expoziţia "1989-1990 în alb şi negru" a fost realizată în parteneriat cu Revista Nagyvárad, al cărui director, Szücs László, a fost şi iniţiatorul expoziţiei.

"Expoziţia prezintă 100 de momente petrecute în urmă cu un sfert de secol şi ne aduce aminte de acea lume a fricii şi a terorii, în care, în spatele obloanelor trase, funcţiona solidaritatea umană şi dorinţa de viaţă", a precizat Szücs László.

La rândul său, autorul expoziţiei, Marian Antal, care după Revoluţie a petrecut mai mulţi ani în Statele Unite, şi-a amintit că înainte de 1989 era extrem de periculos să fii fotoreporter. "Am scăpat de multe ori de bătaie, când apărea cineva şi zicea: "Lăsaţi-l că-l cunosc"", a povestit acesta, precizând că are atât amintiri dureroase din acele vremuri, cât şi unele bune, de la diverse evenimente culturale.

În imaginile prezentate mai apar orădeni care îi serveau cu ceai fierbinte pe militarii în termen aflaţi la datorie, instantanee din primele zile de după Revoluţie, convoaiele cu ajutoare sosite din diferite ţări ale Europei, precum şi adunări populare revoluţionare de prin judeţ (Ceica).

La evenimentul de miercuri seară au participat circa 30 de persoane şi, chiar dacă a fost expozant, cu aparatul foto în mână, fotoreporterul Marian Antal şi-a documentat propriul vernisaj. În cadrul acestuia, discursurile amfitrionilor au fost intercalate cu momente muzicale oferite de artiştii Thurzó Sándor József (violă) şi Lucian Maliţa (vioară).

Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului vizitator la sediul Asociaţiei Euro Foto Art (Piaţa 1 Decembrie nr. 12) până pe 7 aprilie, de luni până vineri, între orele 8 şi 19. Accesul este gratuit.