Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a transmis, sâmbătă după amiaza, că în incendiul cu pericol de explozie din centrul municipiului Beiuş au ars 10 tone de azotat de amoniu (denumit popular azot), 3 trone de nitrocalcar (şi acesta un îngrăşământ), două tone de seminţe de cereale, toate depozitate într-o anexă, al cărei acoperiş a ars şi el. De asemenea, focul a mistuit 60 de anvelope, aflate lângă acea clădire. 

Pericol de explozie

"Pompierii militari beiuşeni au stins operativ, sâmbătă,  22  mai a.c., un incendiu care a cuprins un depozit de substanţe chimice, din municipiul Beiuş, în care erau depozitate aproximativ 10 tone de azot, trei tone de nitrocalcar şi două tone de cereale, preîntâmpinând producerea unei explozii", a transmis maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana. 

Apelul care sesiza izbucnirea incendiului pe strada Horia din municipiu a fost făcut în jurul orei 11.35, apelantul precizând că că arde acoperişul unei anexe în care este depozitat azot.

ISU a mobilizat patru echipaje de pompieri militari din cadrul Secţiei Beiuş, din care trei de stingere şi unul de prim ajutor calificat, iar pentru că în eveniment erau implicate substanţe chimice, cu pericol de explozie, la faţa locului a fost dislocat şi echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN).

Depozit de substanţe chimice, în centru

Ajunşi la locul evenimentului, pompierii militari au constatat că, de fapt, ardea un depozit de substanţe chimice.

"Echipajele au procedat de urgenţă la balizarea zonei, evacuarea persoanelor de pe stradă şi din locuinţe, a unui autoturism aflat la doi metri de focare, realizând concomitent un dipozitiv circular de stingere, un dipozitiv de răcire a azotului şi dipozitive de protecţie a unui alt depozit lipit de cel în flăcări (în care erau depozitaţi saci cu nitrat de amoniu, nitrocalcar şi seminţe de cereale), a unui depozit de electrocasnice situat la circa 50 de cm distanţă, a unei clădiri administrative,  respectiv a anexelor locuinţei învecinate", a detaliat reprezentanta ISU Crişana. 

Cauza, încă în cercetare

Pompierii au stins incendiul în jurul orei 12.15, salvând depozitul lipit de cel la care se manifesta incendiul, 11 tone nitrat de amoniu, două tone nitrocalcar, două tone peleţi, cinci tone seminţe de cereale, clădirea administrativă, un autoturism, un depozit de electrocasnice şi anexele gospodăriei învecinate.

"La acţiunea de stingere au participat şi trei pompieri aflaţi în timpul liber, iar la locul evenimentului s-a deplasat şi grupa operativă a inspectoratului", a precizat Camelia Roşca. 

Potrivit maiorului ISU, "cauza probabilă a evenimentului este în curs de cercetare".

Aşa cum BIHOREANUL a scris, la faţa locului s-au deplasat şi echipe ale Gărzii de Mediu şi APM Bihor, care vor face verificări, legate de felul în care erau păstrate aceste produse periculoase în centrul Beiuşului. Şi după ce focul a fost stins, pericolul de explozie a persistat din cauza azotului umezit de intervenţia cu apă pentru stingerea incendiului.