Unică în Europa, Peştera Urşilor, administrată de fraţii Micula, nu este pusă în valoare, ba din contră este uitată între mizerii.

Pe grupul de Facebook Oradea Suntem Noi au apărut recent mai multe imagini dezolante din zona Peşterii Urşilor, deloc pregătită pentru a primi turişti. În fotografii se pot vedea numeroase deşeuri aruncate aiurea şi o serie de construcţii temporare dărăpănate.

Imaginile au fost postate de orădeanul Ioan Popa Baciu ca un semnal de alarmă în privinţa situaţiei de acolo, adresând, pe această cale şi un mesaj Prefecturii şi Consiliului Judeţean Bihor.

"Ce ar trebui să se întâmple pentru a interveni în această situaţie mizerabilă de la Peştera Ursilor?! Poate aşteptăm sa fie ales Bolojan primar la Chişcău! Vă este cinste când aveţi musafiri şi vreti să le arătaţi frumuseţile naturale ale judeţului să-i duceţi în astfel de locuri în care accesul e de toată jena?!", a scris orădeanul.

Acesta a arătat că barierele de acces sunt de formă, iar turiştii sunt abordaţi de nişte "parcagii" care nu oferă nimic, dar aşteaptă să primească bani. "Comertul inclusiv cu chinezării e sub nivelul celui din Banglades, vă este totuna?!", a scris acesta pe grupul Oradea Suntem Noi.

Bărbatul a subliniat că este evident că Transilvania General nu investeşte banii din bilete în îngrijirea zonei. "Sistemul de securitate şi accesul in peştera pe scări este execrabil, scările din fier daca ai copiii trebuie sa fii doar cu ochii pe ei sa nu cadă in hău ce să mai apuci să vezi şi tu?!", a mai povestit acesta. "Drumul e de tot rahatul, vă mulţumim că vă pasă!", a adăugat el. 

Postarea sa a avut numeroase reacţii, orădenii condamnând starea în care a ajuns Peştera Urşilor.

În urmă cu mai mulţi ani, BIHOREANUL a dezvăluit că Ioan şi Viorel Micula au "confiscat" Peştera Urşilor, unică în Europa, după ce în 1997 una din firmele lor, Transilvania Tours, a cumpărat clădirea prin care se intră în cavernă, iar apoi au încheiat, printr-un adevărat şantaj, un contract de administrare cu Direcţia Silvică Bihor, ameninţând că în caz contrar vor bloca accesul în peşteră.

Şi în acest caz contractul de administrare a fost preferenţial, Transilvania Tours obligându-se să plătească statului doar 1 leu pentru fiecare bilet eliberat turiştilor. Asta în condiţiile în care firma patronată de Miculeşti vinde un bilet cu 10 lei pentru copii şi cu 15 lei pentru adulţi, sume cărora li se mai adaugă alţi 15 lei pentru cei care vor să facă poze ori să filmeze.