Imagini incredibile au fost surprinse, miercuri, în Capitolul SUA, unde Camera Reprezentanţilor s-a întrunit pentru a vota demiterea preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, pentru rolul său în atacul care a şocat America şi provocat moartea a cinci persoane miercurea trecută.

Congresmenii şi-au făcut loc cu greu loc printre zecile de militari ai Gărzii Naţionale întinşi pe jos, sau care dorm sub tablouri şi cu armele sprijinite de pereţi, scrie Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, desfăşurarea impresionantă de forţe are loc în contextul în care se aşteptau tensiuni în ziua votului. Reprezentanţii Poliţiei Capitoliului au atras atenţia asupra unor comploturi şi proteste armate de-a dreptul "macabre" care ar putea avea loc în aceste zile.

"Un astfel de complot ar presupune organizarea unui protest în care demonstranţi înarmaţi să înconjoare Capitoliul şi să-i execute, pur şi simplu, pe congresmenii democraţi, precum şi pe unii republicani", notează sursa citată. 

15.000 de militari ai Gărzii Naţionale au fost mobilizați în Washington D.C.

Mobilizarea de trupe are loc în contextul în care Camera Reprezentanților dezbate miercuri punerea sub acuzare pentru a doua oară a președintelui republican Donald Trump pentru rolul său în incitarea violențelor care au zguduit America.

La ora publicării acestei ştiri, dezbaterile sunt în curs. Potrivit HotNews.ro, cel puţin 6 republicani vor vota pentru acuzarea lui Trump. "A închide ochii la acest asalt brutal asupra Republicii noastre nu este o opţiune", a declarat reprezentantul republican Dan Newhouse, de la Washington.

Dezbaterea are loc cu doar o săptămână înainte de expirarea mandatului lui Trump şi depunerea jurământului de către preşedintele ales, democratul Joe Biden, în 20 ianuarie.

Trump va deveni primul preşedinte din istoria Statelor Unite care va fi pus sub acuzare de două ori de către legislativul american dacă moţiunea va fi aprobată, lucru aproape cert în Camera Reprezentanţilor controlată de rivalii democraţi. Un vot majoritar în camera inferioară a Congresului va declanşa un proces în Senatul controlat de republicani însă este neclar dacă acesta ar putea avea loc înainte de expirarea mandatului lui Trump, mai scrie HotNews.ro.

Trupe ale Gărzii Naţionale şi efective de poliţie au fost desfăşurate în jurul legislativului american în timpul dezbaterilor.

Luarea cu asalt a Capitoliului în 6 ianuarie a fost pentru prima dată după 1814 când templul democrației americane a fost ocupat, ultima dată acesta fiind incendiat de soldații britanici în urmă cu două secole, mai arată HotNews.ro.

UPDATE, ora 23.40: Camera Reprezentanților a votat pentru punerea sub acuzare a lui Trump

Camera Reprezentanților a decis, miercuri, pentru a doua oară, declanșarea procedurii de impeachment (punere sub acuzare) împotriva președintelui în exercițiu Donald Trump. Este o premieră în istoria SUA.

Trump este acuzat de „incitare la insurecție” pentru rolul pe care l-a avut în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. 

Potrivit Digi24, au fost 232 de voturi pentru punerea președintelui sub acuzare (pragul era 217 voturi), inclusiv din partea a 10 congresmeni republicani. Împotrivă au votat 197 de congresmeni, iar 5 s-au abținut.

Un vot majoritar în camera inferioară a Congresului va declanșa un proces în Senatul controlat de republicani însă este neclar dacă acesta ar putea avea loc înainte de expirarea mandatului lui Trump.

Digi24 mai arată că, la Senat, republicanii au o majoritate strânsă. Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a lăsat deschisă posibilitatea unui vot de condamnare al lui Donald Trump, însă cel mai probabil asta se va întâmpla după ce Trump deja va fi părăsit Casa Albă.

McConnell a anunțat miercuri seară că nu va avea loc o convocare extraordinară a Senatului înainte de data de 19 ianuarie, iar pe 20 ianuarie Joe Biden va fi instalat la Casa Albă.

Dacă Senatul va decide punerea sub acuzare a lui Trump, acesta ar putea primi interdicția pe viață de a mai candida la orice funcție publică. În plus, potrivit sursei citate, el ar putea rămâne fără pensia de președinte, dar și fără alte facilități obținute în urma deținerii acestei funcții.