Criticul de artă Ramona Novicov şi poetul Mihai Vieru sunt în centrul unui proiect inedit. Cei doi au lansat, miercuri, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", volumul bilingv "Oradea. Imagini posibile" care cuprinde proze scurte inspirate de trei monumente ale oraşului, mai precis Hotelul Rimanoczy, Hotelul Parc şi Casa Henric Roth (str. Vasile Alecsandri), şi de personalităţile emblematice care le-au trecut pragul.

La lansarea volumului au participat circa 100 de prieteni, apropiaţi şi curioşi, între care episcopul greco-catolic Virgil Bercea, directorul interimar al Muzeului Cetăţii, Angela Lupşea, şi directorul Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, evenimentul fiind deschis de directorul Bibliotecii Judeţene, Ligia Mirişan, care a subliniat importanţa volumelor de carte care celebrează istoria şi oamenii oraşului.

În "Oradea. Imagini posibile", cei doi autori, Ramona Novicov şi Mihai Vieru, imaginează poveşti pornind de la vizite şi întâmplări reale, precum cea a lui Ion Minulescu la Hotelul Rimanoczy - acesta scriind ulterior că, pe terasa restauratului Royal, parte a complexului Rimanoczy, a avut o întâlnire stranie cu un om despre care credea că a fost "Necuratul" – şi cea poetului indian Rabindranath Tagore la Hotel Parc al fraţilor Wieslovich.

"Oradea, pentru cei doi autori devine o fiinţă în sine, cu bucuriile şi necazurile ei, cu izbânzile şi neîmplinirile sale. Nu cred că se poate face mai mult pentru o clădire, pentru un spaţiu, pentru un oraş decât a vorbi despre ele ca despre un prieten", a scris despre "Oradea. Imagini posibile" directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.

Ilustraţia cărţii este semnată de Rodica Indig de la Asociaţia Culturală Ars Nobilis, cea de la care a pornit ideea realizării unui volum despre oamenii şi întâmplările din Oradea şi care l-a inclus într-un proiect mai vechi al asociaţiei numit "Oraşul cu 1.000 de chipuri". Cartea a fost tipărită prin subvenţie de la bugetul Direcţiei Social Comunitare al Consiliului Judeţean Bihor şi se distribuie gratuit.