Un român care a emigrat în 1990 a fost ales primar în Goerlitz, un oraș din estul Germaniei și cunoscut ca „Hollywood-ul german“, după ce l-a învins duminică în turul al doilea al alegerilor locale pe reprezentantul extremei drepte. 

Candidat al Uniunii Creştin Democrate (CDU), partidul de guvernământ, germanul de origine română Octavian Ursu a reușit să îl învingă pe reprezentantul partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Sebastian Wippel.

Potrivit adevarul.ro, toate partidele principale i-au oferit susţinerea lui Ursu pentru a-l învinge pe Wippel. Ursu a obţinut 55,1% din voturi, în timp ce contracandidatul său - 44,9%.

Sursa citată mai notează că Octavian Ursu, un interpret de muzică clasică, a reuşit să-l învingă pe Wippel, un fost poliţist, cu toate că sondajele indicau contrariul. 

Majoritatea votanţilor au ales „o societate deschisă şi au votat împotriva izolării”, a spus Ursu. „Sunt fericit. Acum trebuie să ajungem mai aproape de cei care nu m-au votat”, a declarat noul primar.

Octavian Ursu s-a născut la Bucureşti şi s-a mutat în Germania în 1990. El a absolvit Conservatorul şi a venit în Germania în 1990 ca solist-instrumentist (trompetă) la filarmonica din Gorlitz. A intrat în CDU în 2009 şi în 2010 a preluat conducerea circumscripţiei municipale din Gorlitz a partidului conservator.

În 2014 a fost ales în legislativul landului Saxonia, din care face parte Gorlitz.

Adevarul mai notează că Gorlitz este situat la graniţa cu Polonia şi este cel mai estic oraş german. Este un oraş medieval pitoresc, care găzduieşte 57.000 de persoane, și a fost ales des de studiourile de filmare de la Hollywood. Aici au fost filmate pelicule precum The Grand Budapest Hotel, Inglourious Basterds sau The Reader.