Centrul de Transfuzie Sanguină Bihor împreună cu Societatea de Medicină Transfuzională "Karl Landsteiner" şi sprijinit de mai multe instituţii publice organizează, pe 17 decembrie, în Piaţa Unirii un flash-mob pentru promovarea donării de sânge.

Evenimentul va fi unul inedit, cu şanse de a intra în Cartea Recordurilor. "Dorim să promovăm donarea de sânge, căci aceasta duce la salvarea de vieţi", a spus dr. Ligia Olivia Burtă, directorul Centrului de Transfuzie, joi, într-o conferinţă de presă dedicată lansării acestui proiect, la care au participat şi prefectul Claudiu Pop, viceprimarul Florin Birta şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea.

Potrivit planurilor făcute de organizatori, pe 17 decembrie în Piaţa Unirii se vor aduna 4.000 de oameni din diverse instituţii publice, firme şi organizaţii, precum şi alţi orădeni dornici să se alăture proiectului, care vor intona "Imnul Vieţii", un cântec compus special pentru acest eveniment de muzicianul orădean Ovidiu Iloc, pe versurile concepute de Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzie din Iaşi, care, în acelaşi timp, scrie poezii.

În urma parteneriatelor stabilite de Centrul de Transfuzie din Oradea, în Piaţa Unirii tonul va fi dat de artişti de la Teatrul Regina Maria, Filarmonica Oradea, precum şi de alţi muzicieni profesionişti, organizaţi în grupuri. De asemenea, cântăreţii vor fi acompaniaţi cu instrumente de suflat şi de percuţie. "Muzica va fi în ritmul în care bate o inimă", a adăugat Ligia Burtă.

Până acum, instituţii precum Inspectoratul de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, ISU Crişana, Serviciul de Ambulanţă, precum şi Spitalul Judeţean, DSP Bihor, ITM Bihor şi altele şi-au anunţat participarea cu oameni care să se implice în intonarea Imnului Vieţii.

Totodată, organizatorii au obţinut şi sprijinul asociaţiilor studenţeşti şi a unor companii care vor să se implice în flash-mob. "În perioada următoare, vom promova iniţiativa şi pe Facebook, astfel încât cei care doresc să ni se alăture să se anunţe din timp, să ştim pe câtă lume ne putem baza", a spus dr. Ligia Burtă. Întregul eveniment va fi regizat de Carmen Vasile, de la Facultatea de Arte din Oradea.

Dacă evenimentul va fi o reuşită, are şanse de a intra în Cartea Recordurilor. "E prima dată în lume când atâţia oameni vor intona un imn al vieţii în acelaşi timp", a mai precizat directoarea Centrului de Transfuzii din Oradea.

Pe de altă parte, în perioada 5-9 decembrie, la nivel naţional se desfăşoară campania "Donează sânge, fii erou!", adusă la nivel local de Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea, prin intermediul căreia toţi cei care pot dona sânge sunt îndemnaţi să o facă la Centrul de Transfuzie Sanguină situat pe strada Louis Pasteur nr. 30.