Aşa cum arătam în primul articol al acestui an, intrarea în vigoare a celor patru coduri fundamentale va produce schimbări majore în mediul juridic cu un impact direct atât asupra cetăţeanului, cât mai ales, în primă fază, asupra profesioniştilor dreptului. Între timp se pare că decizia politică a fost luată în sensul în care aceste coduri urmează să intre în vigoare în acest an sau, cel mai târziu, la începutul anului viitor.

Aşa cum am mai spus, dacă adoptarea unei noi legislaţii penale nu poate fi decât un pas înainte, deoarece cea actuală este mult depăşită, intrarea în vigoare a noilor coduri civil şi de procedură civilă presupune o foarte mare atenţie. Trebuie să avem în vedere şi faptul că dacă prevederile Codului Civil îşi vor produce efectele abia peste câţiva ani, deoarece se va aplica doar situaţiilor juridice născute ulterior intrării sale în vigoare, dispoziţiile procedurii civile vor fi de imediată aplicabilitate.

Marea problemă constă în faptul că soluţiile adoptate de legiuitorul român prin aceste coduri nu sunt cunoscute acum de către cei care vor aplica efectiv prevederile actelor normative, respectiv de către judecători şi avocaţi. Acest lucru este pe deplin explicabil datorită faptului că în România au mai existat coduri adoptate care nu au intrat niciodată în vigoare - spre exemplu Codul penal din 2004 sau Codul de procedură civilă Carol al II-lea din 1938.

Ca atare, profesioniştii dreptului nu s-au aplecat deocamdată asupra studiului acestor acte fundamentale neavând certitudinea că vor şi intra în vigoare. În măsura în care în perioada imediat următoare se va anunţa intrarea efectivă în vigoare a codurilor într-un termen relativ scurt, este absolut necesar un efort susţinut atât din partea statului prin organele sale (Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii), cât şi din partea organizaţiilor profesionale (Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor şi Barouri) pentru organizarea unor reale dezbateri pentru familiarizarea corpurilor profesionale cu dispoziţiile noii legislaţii.

Doar în acest mod, prevederile Noilor Coduri fundamentale vor putea fi aplicate de o manieră care să conducă la funcţionarea cât mai eficientă a sistemului judiciar.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476