Din această săptămână, Primăria Municipiului Oradea începe dezbaterile publice pentru refacerea Planului Urbanistic General şi a Regulamentului Local de Urbanism, "biblia" amenajării urbanistice din Oradea.

Acum trebuie să stabilim linia dezvoltării oraşului şi felul în care municipiul nostru va arăta în viitor: unde vrem străzi cu trafic rutier, unde vom permite doar accesul pietonal, pe unde vom trasa centura ocolitoare, unde amenajăm spaţii verzi, unde dezvoltăm zone rezidenţiale sau noi parcuri industriale, cum gestionăm transportul public şi multe altele. Un plan urbanistic general bun va asigura o dezvoltare bună a oraşului, în timp ce un PUG lipsit de rigoare si de coerenţă poate duce la haos în urbe.

Tocmai de aceea este atât de important ca decizia noului plan să fie calculată şi una despre care să putem da asigurări că ne va ţine oraşul pe drumul bun. Este important şi ca fiecare cetăţean interesat de viitorul oraşului să consulte documentaţiile privind refacerea PUG, disponibile pe site-ul www.oradea.ro sau la sediul Primăriei.

Dincolo de a se informa, cetăţeanul are dreptul de a-şi exprima propriul punct de vedere. Dezbaterile publice au loc în perioada 5-8 august, fiecare zi fiind destinată dezbaterii pentru o anumită zonă a oraşului. Cetăţenii care au ceva de spus - şi aici mă refer mai ales la interesul public, nu doar la cel punctual, personal - trebuie să se anunţe completând un formular de înscriere şi prezentându-şi punctul de vedere în scris, argumentat sintetic. Acest punct de vedere trebuie depus personal la Centrul pentru relaţii cu publicul de la parterul Primăriei ori trimis pe e-mail la adresa arhitectsef@oradea.ro.

Regulile dezbaterii publice trebuie respectate de fiecare cetăţean responsabil, pentru că numai o dezbatere civilizată şi argumentată ne conduce la un rezultat valid. Lucrurile trebuie luate în serios pentru că, de fapt, vorbim despre urbea copiilor şi nepoţilor noştri, aşa că orice decizie trebuie să fie justificată şi coerentă. Ca niciun orădean al viitorului să nu ne poată reproşa nepăsarea...

Adriana Lipoveanu
Director adjunct Instituţia Arhitectului Şef