Jurnalista timişoreană Ramona Băluţescu, corespondent al site-ului oradeapress.ro, a lansat, joi, de Ziua Mondială a Bolnavului, la Oradea, cartea "Inimă, transplant, donare - abordare jurnalistică", în care, prin prisma articolelor publicate, prezintă problemele cu care se confruntă sistemul de transplant în România, atât prin prisma medicilor, cât şi a pacienţilor.
Prin demersul ei, jurnalista a vrut să îi mobilizeze pe orădeni, dar şi pe membrii bisericii, să se implice mai mult în donarea de organe.
"Medicina din Timişoara şi Oradea a dat, în timp, câteva lecţii. Oradea e cel mai eficient loc din ţară în ce priveşte prelevarea de organe, şi asta datorită unui coordonator de transplant extraordinar, Carmen Pantiş. Timişoara îi urmează, şi de aici plecând multe organe spre mai binele celor cu probleme care necesită un transplant", a spus Ramona Băluţescu, cu trimitere la faptul că oraşul de pe Criş este pe primul loc în ţară la donarea de organe, urmată de Timişoara.
Dorind să sublinieze problemele sistemului şi mai ales prejudecăţile, în special din partea celor care ar trebui să încurajeze donarea de organe, ziarista a prezentat şi cazul unor părinţi din Salonta, care şi-au pierdut copilul şi pe care preotul i-a oprit din gestul de a salva alte vieţi prin moartea copilului lor.
"În Oradea, spre exemplu, episcopul ortodox Sofronie Drincec este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara şi şef la comisia de Bioetică a BOR, iar subalternii lui dau sfaturi care duc la pierderea unor organe şi poate a unor vieţi. Cazul din Salonta, din vara anului trecut, este relevant. Atunci, un copil a dus cu el în mormânt organe ce puteau ajuta alţi patru copii să trăiască, la sfatul preotul ortodox Mircea Vinter, care le-a spus părinţilor că, de semnează hârtia pentru donare, e ca şi cum şi-ar condamna copilul la moarte, infirmând diagnosticul de moarte cerebrală pus de medici", a spus jurnalista.
Lansarea s-a desfăşurat la Libăria Gutenberg, la eveniment participând, între alţii episcopul greco catolic şi cel romano catolici de Oradea, Virgil Bercea şi László Böcskei, dar şi directorului revistei Familia - Ioan Moldovan respectiv coordonatorul programului de transplant în Bihor, dr. Carmen Pantiş.
"Cred că este mare nevoie de astfel de cărţi pentru ca oamenii să înţeleagă de ce este atât de important acest gest şi cum pot readuce viaţa în inimile unor muribunzi", a spus doctoriţa Carmen Pantiş.
Lucrarea "Inimă, transplant, donare - abordare jurnalistică" a fost publicată la editura Emma, are 278 de pagini şi cuprinde articole apărute în Timişoara, în ziarul Timpolis, portalul Timişoara Express, dar şi în Oradea, pe Oradea Press. Ea poate fi achiziţionată de la Librăria Gutenberg.
Cei prezenţi la lansare au putut urmări şi o expoziţie de fotografii din operaţiile de transplant de cord şi ficat.