Dosarul Electronic Naţional este un concept iniţiat în luna martie 2021 la nivelul Ministerului Justiţiei, concept ce presupune accesul, în principal, al justiţiabililor, al avocaţilor, al grefierilor şi, nu în ultimul rând, al judecătorilor la forma electronică a fiecărui dosar, formă electronică ce trebuie să reflecte forma fizică a dosarului care urmează să fie utilizată încă ani buni din acest moment.

Practic, prin valorificarea experienţei celor 4 variante existente astăzi, implementate la nivelul Înaltei Curţi şi a curţilor de apel, se va realiza un unic sistem de vizualizare şi comunicare a actelor de procedură care să fie operabil începând cu 1 ianuarie 2022. Concomitent cu realizarea tehnică a acestui instrument, se impun şi modificări legislative necesare pentru buna funcţionare a sistemului.

Din această perspectivă, Dosarul Electronic Naţional (DEN) va fi, cel puţin în primă fază, un instrument facultativ pentru justiţiabili. Acest lucru nu înseamnă însă că utilizarea dosarului electronic naţional şi a modalităţii de comunicare electronică a actelor de procedură nu ar putea fi obligatorie pentru instituţiile statului; de altfel, pentru o digitalizare reală a justiţiei, chiar propunem ca instituţiile publice să fie obligate să transmită acte doar în format electronic, iar comunicările către acestea să fie realizate obligatoriu prin mijloace electronice. 

Dincolo de necesara digitalizare a justiţiei şi, corelativ, de economia importantă la bugetul de stat, apreciez că nicio instituţie publică din România nu va putea afirma la nivelul anului 2022 că nu are acces la internet şi posibilităţi de scanare sau printare a documentelor din dosare.

În schimb, orice cetăţean trebuie să poată opta dacă vrea doar să vadă actele dosarului şi să primească în continuare comunicările pe hârtie sau să vadă dosarul şi să primească comunicările în format electronic. De asemenea, un cetăţean va putea renunţa oricând la opţiunea de comunicare electronică a actelor dosarului, similar soluţiilor prevăzute în legislaţiile franceză sau spaniolă.