Vineri, 20 mai 2011, a avut loc un eveniment extrem de important care însă nu a fost tratat corespunzător de mass-media.

Concret, Ministerul Justiţiei a publicat pe pagina sa de internet www.just.ro cinci proiecte de lege care intră în dezbatere publică, respectiv: Proiectul de Lege pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, Proiectul de Lege pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală, Proiectul de Lege privind executarea pedepselor şi a măsurilor educative privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, Proiectul de Lege privind executarea pedepselor, măsurilor educative şi a altor măsuri dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, neprivative de libertate şi Proiectul de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune.

Finalizarea acestor proiecte de lege şi supunerea lor dezbaterii publice reprezintă o penultimă etapă în procesul de realizare a Marii Reforme, respectiv a intrării în vigoare a celor 4 Coduri fundamentale - ultima etapă o va reprezenta procedura parlamentară de adoptare a acestor proiecte legislative.

Procedura dezbaterii publice are însă o maximă importanţă - practic în acest moment au fost aduse la cunoştinţa tuturor cetăţenilor prevederile legilor de punere în aplicare a codurilor procedurale (Codul de produră civilă şi Codul de procedură penală cu legislaţia anexă).

Până în 20 iunie societatea civilă are posibilitatea de a observa eventualele scăpări sau necorelări legislative conţinute de aceste proiecte şi de a le sesiza factorilor decizionali, astfel încât deficienţele semnalate să poată fi corectate în procedura parlamentară de adoptare a proiectelor de lege.

Aşa cum am mai arătat acum câteva luni, intrarea în vigoare a codurilor este privită de guvernanţi şi de o parte a opiniei publice în acest moment ca o mare realizare a statului român, un pas înainte extrem de important în dezvoltarea societăţii româneşti şi îndeplinirea unei cerinţe a Uniunii Europene.

De aceea, apreciez că este nevoie mai mult ca oricând de o dezbatere publică reală a acestor proiecte legislative.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476