În 66 de școli din Bihor, majoritatea din mediul rural, directorii vor avea la dispoziție sume considerabile de bani pentru a organiza activități care să conducă la prevenirea abandonului școlar. Banii vin prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, finanțat în cadrul Planului Național pentru Redresare și Reziliență.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, unitățile de învățământ primesc granturi de 70.000, 140.000 sau 153.000 de euro, în funcție de numărul de elevi din ciclul gimnazial.

Cu acești bani, unitățile de învățământ vor putea organiza programul „Școală după școală” pentru elevi, care înseamnă inclusiv să le asigure o masă caldă, ori așa-numitele programe remediale, prin care să ajungă la zi cu lecțiile.

De asemenea, sunt încurajate acțiunile de combatere a violenței, acțiuni anti-bullying, măsuri pentru prevenirea consumului de droguri și reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, măsuri pentru combaterea segregării școlare. Școlile mai pot folosi banii pentru acordarea de subvenții pentru elevi condiționate de prezența la școală ori diverse activități extra-curriculare (excursii și tabere, terapie prin artă, concursuri sportive, festivaluri culturale, etc.).

Toate acestea au fost explicate și într-o întâlnire de lucru pe care Inspectoratul Școlar Județean Bihor a organizat-o marți, la Colegiul Economic Partenie Cosma, și la care au participat directorii și contabilii celor 66 de unități de învățământ.

„În cadrul întâlnirii, s-au prezentat aspecte practice cu privire la implementarea proiectelor, fluxurile financiare, modalitatea de raportare. De asemenea, a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri referitoare la modul de organizare a activităților, de gestionare a documentelor, de derulare a achizițiilor, respectiv legislația națională și europeană care reglementează întregul program. Întâlnirea s-a dovedit a fi una utilă și necesară, chiar dinamică din perspectiva numărului mare de întrebări formulate, dar și a exemplelor de bună practică exprimate, constituindu-se într-un schimb de idei și subliniindu-se principalele etape care trebuie parcurse conform calendarului în perioada următoare”, se arată în comunicatul IȘJ Bihor.

Vezi mai jos lista școlilor care au primit finanțare:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!