"Am decis în Guvern eliminarea impozitului minim de la 1 octombrie. Tot de la această dată se va plăti impozit pe profit, după regula generală", a declarat premierul Emil Boc, miercuri, la finalul unei şedinţe de Guvern care a durat mai bine de cinci ore.

În cazul impozitului forfetar, toate firmele erau obligate să dea bani la stat, indiferent dacă aveau profit sau nu. Taxa era calculată în funcţie de cifra de afaceri a fiecărei societăţi.

Impozitul minim, introdus în primăvara anului trecut, este cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă firmele au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei. Acum autorităţile revin la plata impozitului pe câştig.

Firmele care înregistrează profit plătesc impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează.

"Ultima dată pentru plata impozitului minim va fi 25 octombrie pentru trimestrul 3. De la 1 ianuarie, firmele care sunt în zona de evaziune ridicată vor plăti un impozit mai ţintit asupra lor", a spus Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor. Este vorba despre impozitul forfetar care se va calcula, de exemplu, la restaurante, în funcţie de numărul de mese, sau la hoteluri, în funcţie de numărul de camere.

El a arătat că a fost mandatat de Guvern ca în termen de o lună să definitiveze sistemul impozitului forfetar, pentru anul viitor.