Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, a prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, sumarul raportului de activitate al instituţiei pe care o conduce pentru anul trecut. "În primul rând, e de menţionat că în 2010, Universitatea din Oradea a iniţiat o serie de măsuri menite să crească performanţa. A fost încurajată activitatea personalului şi sancţionată lipsa de performanţă. După cum am mai spus, Universitatea a fost dezvoltată cantitativ, acum ne concentrăm pe aspectul calitativ", a declarat Antal.

Printre reuşitele anului 2010, rectorul a enumerat inaugurarea Bibliotecii Universităţii şi a Centrului de resurse pentru Învăţământul la Distanţă, continuarea restructurării la Facultatea de Medicină şi Farmacie, organizarea de către fiecare facultate în parte a numeroase manifestări ştiinţifice, dezvoltarea unui soft de secretariat care cuprinde notele fiecărui student în parte, informaţii despre admitere, planurile de învăţământ şi datele studenţilor.

Tot la capitolul reuşite au intrat şi noul domeniu de doctorat (Agronomia), creşterea numărului proiectelor de cercetare, acreditarea unor noi programe de doctorat, în speţă cele două ale Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale în limba engleză, dar şi premierea activităţii ştiinţifice a cadrelor didactice.

Între investiţii şi etică

În ceea ce priveşte investiţiile, Universitatea a cheltuit anul trecut 157.000 de lei pentru dotarea centrului de documentare pentru doctoranzi, 2,6 milioane de lei pentru lucrări de renovare la clădirile din Campusul III şi alte 1,6 milioane în Campusul II, dar şi 3,5 milioane de lei pentru noua clădire a Facultăţii de Muzică.

În semestrul doi din anul universitar 2009-2010, Universitatea a acordat 64 de burse de merit, 2.205 de studiu, 800 sociale şi 8 parţiale, în timp ce în semestrul I din anul universitar 2010-2011 a acordat, până acum, 858 de burse sociale şi 10 ocazionale. De asemenea, 71 de studenţi au primit bilete de tabără în vacanţa de iarnă de anul trecut, iar peste 100 în cea de vară.

Fişele de evaluare a cadrelor didactice au fost prezentate de Antal atât la reuşite, cât şi la eşecuri. Asta pentru că fişele din 2010 au fost mai complexe decât cele din 2009, dar şi pentru că anul trecut multe cadre didactice şi-au completat greşit aceste fişe, voit sau nevoit. "Voi solicita analiza acestor cadre didactice în Comisia de Etică", a spus Antal, referindu-se la profesorii care au minţit în chestionarele de auto-evaluare.

Totodată, rectorul a anunţat şi o noutate legate de fişele de evaluare: din acest an, se vor aplica şi cursurilor, urmând ca fiecare disciplină de studiu să fie evaluată. În plus, cadrele didactice vor trebui să prezinte şi dovezi pentru realizările pe care şi le vor trece în fişele de auto-evaluare.

Universitatea, restructurată

La capitolul "nereuşite", Antal a inclus restructurarea Universităţii, care a întârziat, a spus el, din cauza Legii Educaţiei Naţionale. "La recomandarea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), voi propune restructurarea Universităţii în acest an", a spus rectorul. Tot un eşec este şi lipsa Casei de Cultură a Studenţilor, precum şi faptul că nu au fost finalizate căminele noi, pentru care Ministerul Educaţiei nu a alocat fonduri.

Cornel Antal a mai declarat că obiectivul său principal pentru următoarea perioadă este obţinerea unui calificativ bun din partea comisiei ARACIS, care va evalua Universitatea din Oradea în luna martie. "Sper ca Universitatea din Oradea să primească un calificativ bun. Ultimul primit a fost nedrept", a spus rectorul. Ultima vizită instituţională a ARACIS la Oradea a avut loc în 2007, când Universitatea a primit calificativul "încredere limitată". Atunci, rector era Doru Maghiar, iar unul din obiectivele lui Antal când a fost ales rector a fost să crească gradul de încredere al Agenţiei în Universitate.

Dat fiind că la finalul anului 2011 sau la începutul anului 2012 vor avea loc alegeri pentru funcţia de rector, Cornel Antal a fost întrebat dacă va candida pentru un nou mandat. Rectorul a refuzat să ofere un răspuns, însă, spunând că preocuparea sa principală este vizita ARACIS. "Nu ţin cu dinţii de funcţia de rector", a spus Antal.