Pe 2 aprilie, cu ocazia zilei mondiale de conştientizare a autismului, Asociaţia SOS Autism Bihor va organiza o suită de manifestări cu scopul declarat de a atrage atenţia asupra situaţiei cu totul aparte în care se află persoanele care suferă de această boală.

Pentru a atrage atenţia asupra evenimentului, pe 1 aprilie, între orele 20 - 22 clădirea Teatrului Regina Maria, a fost colorată în albastru.

Pe lista manifestărilor de luni, 2 aprilie, se numără o proiecţie intitulată "Ziua Temple Grandin", care va avea loc între orele 9-11 la Liceul "Aurel Lazăr", iar de la ora 12 şi până la 17, la centrul "Plopii fără soţ" din strada Ion Alexi 23, este anunţat un târg de servicii, urmat de o expoziţie cu vânzare şi o vizionare de film tematic.

Cu această ocazie participanţii la eveniment vor putea cere specialiştilor consultanţă de specialitate pe teme specifice unor neuropsihiatri, psihopedagogi sau jurişti.

În cursul după-amiezii, între 16.30 şi 18.30, la statuia din Parcul 1 Decembrie va avea loc o întâlnire cu tema "Împreună pentru autism" în cadrul căreia se vor împărţi materiale informative despre autism şi Asociaţia SOS Autism Bihor, va fi amenjat un puzzle uriaş, pe care îl vor face copiii din asociaţie, dar va avea loc şi un flash mob organizat de trupa Replay.

Austismul este o tulburare a creierului care îngreunează, iar în unele cazuri face aproape imposibilă abilitatea de a comunica. Autismul la copii a fost descris ca fiind o gravă tulburare de contact interuman, spunând că aceştia trăiesc ca sub un clopot sau o cochilie, fără să ia act de persoanele din jur. Astfel că cei mici îşi formează o relaţie cu obiectele, care le oferă un sentiment de certitudine şi siguranţă.

Cauza autismului nu s-a descoperit încă. Ca atare, nu există nici vreun tratament medicamentos, ci doar terapie. În cele mai multe cazuri, bolnavii de autism nu vor putea duce niciodată o viaţă independentă.