Departe de a fi doar un moft al autorităţilor, colectarea selectivă a deşeurilor, adică drumul ce duce la reciclarea lor, este o obligaţie legislativă, atât la nivel european şi naţional, cât şi local.

Regulamentul de salubritate al Oradiei prevede, la articolul 16, că fiecare cetăţean şi societate comercială "trebuie să realizeze activitatea de precolectare", activitate explicată în articolul următor, care spune că precolectarea se face "selectiv, pe tipuri de deşeuri municipale şi asimilabile, în recipiente tip pubele, containere sau pungi/saci de plastic de culori diferite".

Din casele ori apartamentele noastre trebuie să adunăm separat deşeurile ce pot fi valorificate de cele ce se depun la depozitul ecologic şi tot separat trebuie să le aruncăm. Motiv pentru care noi am şi oferit tuturor asociaţiilor de proprietari din Oradea şi tuturor cetăţenilor care locuiesc la case recipiente cu capac galben, respectiv saci galbeni, în care ar trebui să ajungă numai fracţia uscată.

Constatăm însă că mulţi dintre orădeni nu precolectează selectiv deşeurile şi preferă să golească şi fracţia uscată în recipientele destinate deşeurilor menajere. Astfel, multe din deşeurile ce ar putea fi valorificate nu ajung la staţia de sortare, ci urcă rampa depozitului de deşeuri, unde vor rămâne până când se vor descompune.

Ca în Oradea colectarea selectivă să fie un succes şi ca municipiul să respecte legislaţia, invităm orădenii să ni se alăture într-un front comun, singura soluţie pentru reuşită. Sistemul de colectare selectivă este precum un aparat: orice piesă defectă sau nefuncţională îl va face să nu funcţioneze. Tocmai de aceea este nevoie ca toţi actorii sistemului, începând cu cetăţenii şi continuând cu autorităţile, transportatorul deşeurilor şi valorificatorul acestora, să îşi unească eforturile.

Fără deşeuri reciclate, oraşul riscă să nu-şi atingă ţintele privind reducerea cantităţilor de deşeuri depuse spre eliminare. Lucru ce nu ar face cinste locuitorilor săi...

Gabriela Mălinaş
Director Marketing-Economic RER Ecologic Service