RER Ecologic Service rămâne operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei pentru încă patru ani. La sfârşitul lunii trecute Consiliul Local Oradea a hotărât prelungirea contractului încheiat între municipalitate şi operator până în 2020.

În schimb, societatea şi-a asumat să facă mai multe investiţii, în valoare totală de 850.000 euro (fără TVA). Cea mai mare parte din această sumă va fi investită în dotarea ţarcurilor pentru pubele cu sisteme automate de acces. Mai mult, aceste sisteme vor fi grijulii cu mediul înconjurător, căci vor fi alimentate cu energie solară!

Negocieri la final

Contractul dintre Primăria Oradea şi societatea RER Ecologic Service Oradea a fost încheiat, în urma unei licitaţii publice organizate de municipalitate, pe 22 ianuarie 2008. Atunci, compania a devenit unicul operator licenţiat al oraşului, cel care are dreptul şi totodată obligaţia să cureţe străzile municipiului şi să colecteze deşeurile orădenilor, persoane fizice şi juridice deopotrivă. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 8 ani, dar cu posibilitatea prelungirii lui pentru încă jumătate din această perioadă, adică 4 ani.

Încă din luna aprilie, reprezentanţii Primăriei şi cei ai RER Ecologic Service au purtat negocieri pentru prelungirea contractului, iar la finalul acestora au decis: societatea va răspunde de curăţenia oraşului până în ianuarie 2020.

Investiţii cu termene

Potrivit city-managerului Eduard Florea (foto), strategia locală de salubritate, aprobată de municipalitate în februarie, a contat mult în luarea acestei decizii. Asta întrucât documentul prevede o serie de investiţii ce trebuie făcute în Oradea, iar oraşul nu are banii necesari. „Constrângerile bugetare sunt stricte în acest an, nu am putut identifica resurse pentru a derula din bugetul local investiţiile”, a spus Florea.

Municipalitatea i-a cerut societăţii RER Ecologic Service să-şi asume o parte din investiţii, iar reprezentanţii firmei au acceptat. „Planul de investiţii asumat prevede o valoare de 850.000 euro fără TVA, având trei obiective, fiecare cu termen strict de implementare”, a arătat city-managerul.

Lacăt „solar”

Cea mai mare parte din sumă va fi cheltuită pentru realizarea unui sistem de acces controlat în fiecare ţarc în care asociaţiile de proprietari îşi ţin pubelele ori containerele. Astfel, 530 de incinte vor fi închise cu sisteme automate, pe care orădenii le vor deschide folosind aceleaşi cartele magnetice cu care intră şi în scările de bloc.

Pentru ca locatarii să nu aibă grija facturilor pentru curentul folosit, sistemele vor fi alimentate cu energia solară captată prin panouri montate pe ţarcuri. Societatea de salubritate va trebui să închidă toate cele 530 de ţarcuri până la data de 30 septembrie 2017, valoarea totală a investiţiei fiind de 441.300 euro.

O altă investiţie asumată de RER Ecologic Service este realizarea a 10 puncte subterane pentru colectarea deşeurilor în cvartalele de blocuri înghesuite, unde nu pot fi amplasate containere clasice deoarece nu există distanţele minime impuse de lege faţă de spaţiile de locuit. Fiecare din cele 10 sisteme subterane va îngropa câte patru containere, în care orădenii vor arunca selectiv deşeurile. Acestea vor trebui realizate până la sfârşitul anului 2016, investiţia costând aproape 120.000 euro.

Acelaşi preţ

Operatorul de salubritate şi-a mai asumat obligaţia de a amenaja în Oradea un punct de colectare a deşeurilor rezultate din lucrări de amenajări şi reamenajări interioare care nu necesită autorizaţie de construire.

Este vorba, practic, de o platformă betonată unde orădenii care îşi renovează casele sau apartamentele să poată preda cantităţi mici de moloz şi obiecte voluminoase. Aceasta va fi realizată pe un teren pe care Primăria îl va pune la dispoziţie, cel mai probabil în apropierea cartierului Rogerius, şi va costa 288.700 lei.

Pe lângă acest plan de investiţii, RER Ecologic Service s-a obligat ca în următorii patru ani să nu majoreze tarifele de salubritate ale orădenilor decât cu rata inflaţiei. Aşadar, cetăţenii vor avea doar de câştigat, căci la aceleaşi preţuri vor primi servicii îmbunătăţite. Iar oraşul va fi şi mai curat, dacă au şi ei grijă de acest lucru...