Este un lucru evident că fiecare locuitor al Oradiei îşi doreşte un oraş curat şi dichisit, dar acelaşi scop îl împărtăşeşte şi operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service. Pentru atingerea acestui scop, aşadar, este nevoie de o "coaliţie" între orădeni şi operatorul de salubritate.

Conştientă de acest parteneriat, conducerea RER Ecologic Service îi roagă pe orădeni să fie responsabili, să respecte sistemul de colectare selectivă, dar şi să îngrijească spaţiile verzi din jurul blocurilor ori caselor în care locuiesc.

Grija locatarilor

Responsabilitatea civică nu este doar o recomandare. Conform articolului 111 din regulamentul de salubritate al oraşului, fiecare cetăţean este "obligat să asigure curăţenia incintelor proprii, precum şi a zonelor cuprinse între imobil şi domeniul public până la limita carosabilului". Astfel, de aleile şi spaţiile verzi dintre blocuri ori case trebuie să se îngrijească şi orădenii.

Concret, deşeurile nu pot fi aruncate la colţ de stradă, ci doar în containerele puse la dispoziţie gratuit de RER Ecologic Service. Deşeurile voluminoase, cum sunt piesele de mobiler ori covoarele, de pildă, sunt colectate numai în perioada campaniilor de curăţenie generală.

Colectare cu reguli

Tot regulamentul de salubritate îi obligă pe locuitorii oraşului să colecteze selectiv deşeurile. Astfel, aşa-numita fracţie umedă, adică deşeurile menajere, trebuie aruncată doar în pubelele şi containerele cu capace negre, iar fracţia uscată (PET-uri, hârtii, cartoane, sticle, plastic) în recipientele cu capace galbene ori în igluuri.

Orădenii trebuie să renunţe şi la prostul obicei de a-şi lăsa sacii cu gunoaie pe capacele containerelor. Din grabă ori din comoditate, mulţi preferă să abandoneze în acest fel gunoaiele, care sunt purtate de vânt pe străzi.

Nerespectarea acestor obligaţii poate atrage pedepse pecuniare, regulamentul de salubritate prevăzând şi amenzi pentru cetăţenii nedisciplinaţi. Aşa că, decât să plătească, orădenii ar face mai bine să se ferească...