Suntem la finalul unui an imprevizibil şi provocator, în care a trebuit să găsim soluţii la criza generată de creşterea preţurilor la energie electrică, gaz şi materiale de construcţii.

În ciuda contextului nefavorabil, nu am stat pe loc. Ba dimpotrivă. Am demarat proiectele la cele şase pasaje subterane din Centrul Civic, convinşi fiind că, dincolo de deranjul de acum, la finalul lucrărilor cu toţii vom remarca utilitatea acestei investiţii.

În acelaşi timp, am finalizat primul coridor de mobilitate urbană din România, modernizarea bulevardelor Nufărul - Cantemir. Am avansat considerabil şi cu proiectele de amenajare a centrelor pietonale de cartier Cazaban, Magnoliei şi Nufărul.

Am făcut paşi importanţi pentru realizarea noului spital de infecţioase şi am schimbat înfăţişarea unor zone degradate, prin amenajarea de spaţii verzi şi de relaxare pentru toate vârstele. Am reuşit să deblocăm proiecte importante, precum amenajarea Piaţetei Independenţei, a Pieţei Cetate şi a parcării subterane din jurul Catedralei Ortodoxe.

Investim în eficienţa energetică. 2022 a fost anul în care am atras finanţări de zeci de milioane de euro prin PNRR, pentru reabilitarea termică a unităţilor de învăţământ şi a blocurilor de locuinţe.

În cursul acestui an, Oradea a reuşit să atragă mari investitori privaţi, care vor aduce plus-valoare economiei locale. Nokian Tyres va deschide o fabrică de anvelope, investiţia cifrându-se la 650 milioane de euro. Stihl va aduce o nouă locaţie de producţie, printr-o investiţie în valoare de 125 milioane de euro, iar Press Glass va investi 50 de milioane de euro în fabrica de la Oradea.

Aceste realizări nu ar fi fost posibile fără sprijinul dumneavoastră şi fără implicarea necondiţionată a colegilor mei din Primăria Oradea, bine pregătiţi şi devotaţi interesului public.

În 2023 ne vom concentra pe finalizarea investiţiilor începute şi pe implementarea noilor proiecte, finanţate cu precădere prin fonduri nerambursabile.

Îmi propun să accelerăm ritmul de dezvoltare a Oradiei şi sunt convins că împreună vom reuşi să realizăm lucruri bune pentru comunitatea în care trăim. Anul Nou să ne aducă tuturor sănătate şi împliniri!

Florin Birta
Primarul Oradiei


Vocea străzii:

Care credeţi că ar trebui să fie priorităţile Primăriei în anul 2023?

Să se apuce odată de pasajul subteran de la intersecţia străzii Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Decebal, să se fluidizeze traficul.

Adrian Ghinea

Să pornească un program ambiţios de "înverzire". Nu doar arbuşti, tufe, copăcei, floricele. Să zicem 10.000 de arbori în 3 ani.

Kovacs Levente

Să termine cât mai repede lucrările începute. Să nu uităm că parcarea subterană din centrul Oradiei s-a făcut în 11 ani.

Florin Borbei

Să izoleze termic şi să renoveze cât mai multe din blocurile comuniste. Cei mai mulţi orădeni trăiesc în aceste imobile.

Adrian

Să facă ceva ca să nu mai miroasă a fum de la coşurile caselor, între blocuri! Se trec cu vederea lucruri care îmbolnăvesc oamenii.

Ciprian Andor

Să termine de săpat "gropile" din oraş şi să facă lucrările care implică săpături cu mai mult cap şi cât mai puţin deranj.

Cosmin

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!