Sub privirile mai multor curioși, turnul de apă de la fosta fabrică Avântul, de pe strada Panait Cerna din cartierul Cantemir, înalt de 34 de metri, a fost pus la pământ joi prin metoda „împușcării” cu dinamită.

Dinamită întârziată

Operațiunea de demolare controlată cu explozibili a fost realizată de firme specializate (STL Dynamics, Pirotehnic New Art, Softsmart Construct și Madlev), sub supravegherea pompierilor ISU Crişana, care au ajuns la faţa locului încă de dimineaţă. De altfel, tot de atunci, strada Panait Cerna a fost închisă circulației. 

Întreaga procedură a fost atent pregătită şi supravegheată. Terenul a fost udat miercuri și joi dimineață pentru ca punerea la pământ a turnului să ridice cât mai puțin praf.

„Noi, cei de la STL Dynamics, efectuăm operaţiunea de demolare. În cazul turnului de apă vom folosi tehnica de demolare prin împuşcare. Oamenii care stau la casele din jur şi care lucrează în apropiere (n.r. la Direcția Agricolă Bihor ori benzinăria MOL) au fost notificaţi şi evacuaţi, iar strada Panait Cerna a fost închisă total. Demolarea propriu-zisă va dura circa cinci minute. Întâi se aud câteva sirene care anunță apoi expozia", a detaliat, pentru BIHOREANUL, inginerul coordonator Silviu Blidar, după ora prânzului. 

Spectaculoasa misiune a fost programată iniţial pentru ora 13.30, dar procesul a fost decalat din cauza întârzierii cu peste o oră a transportului de dinamită, care a venit din localitatea bihoreană Lunca.

Concret, au fost aduse peste 5,7 kilograme de explozibil, care a fost montat apoi cu grijă în jurul turnului, unde au fost puşi şi baloţi de paie pentru a ascunde dinamita de razele soarelui și a atenua căderea. 

La faţa locului s-au aflat şi specialişti de la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX), care au supravegheat, la rândul lor, întreaga operaţiune.

Cu spectatori 

În câteva ore, pe Bulevardul Dimitrie Cantemir s-au adunat zeci de orădeni care au așteptat curioşi momentul prăbuşirii.

Printre cei care au ajuns în zonă s-au numărat şi locuitori de pe strada Panait Cerna, care aşteptau, în schimb, să meargă acasă. "Am ieşit de la muncă pe la ora 15, credeam că până atunci e gata, dar am mai aşteptat o oră aici pe bulevard. A fost interesant", i-a spus reporterului BIHOREANULUI unul dintre ei.

În jurul orei 16, după ce sirenele au sunat, explozii puternice au făcut ca turnul de apă să se clatine spre clădirea Direcţiei Agricole Bihor, iar construcţia înaltă de 34 de metri şi grea de 235 de tone s-a făcut una cu pământul în câteva secunde.

Unda de şoc creată s-a resimţit la câteva sute de metri distanţă. Din turnul de apă a mai rămas doar un morman de moloz şi fiare. Norul de praf a năvălit pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, determinându-i pe spectatori să fugă spre maşini ori spre locuințe.

La final, pompierii au stropit cu apă rămășițele construcției, ca măsură de precauție.

Turnul de apă se află pe o proprietate a firmei Tibea Imob, controlată de dezvoltatorul imobiliar orădean Tibor Tincău.

Anul trecut, au fost demolate şi alte foste clădiri ale fostei fabrici Avântul, în zona aceea urmând să fie ridicate blocuri de locuinţe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!