Aniversând 15 ani de la înfiinţare, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor a avut, marţi, Ziua Porţilor Deschise, prilej cu care directorul instituţiei, Bekesi Csaba, a făcut şi o prezentare a activităţii AJOFM şi a rezultatelor obţinute în 2013.

În primele 11 luni ale acestui an, 1.809 bihoreni s-au încadrat în muncă prin intermediul AJOFM Bihor. Dintre aceştia, 334 au fost proaspeţi absolvenţi de diferite nivele de studiu, 242 persoane din categorii defavorizate, precum întreţinători unici de familie ori persoane cu handicap, 11 tineri în pericol de marginalizare, cum sunt cei ce provin din centre de plasament, iar 9 elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor. În total, anul acesta, 7.631 de bihoreni au fost consiliaţi sau orientaţi profesional de AJOFM.

Cu toate acestea, la final de an, Bihorul are 11.556 de şomeri, din care 4.546 indemnizaţi. Asta înseamnă că rata şomajului este de 4,16%, ceea ce situează judeţul pe locul 7 în clasamentul naţional.

"Noi acţionăm pe două direcţii: vrem să fim un partener real pentru cei care îşi caută un loc de muncă, dar şi pentru agenţii economici. Zilnic avem porţile deschise pentru toţi aceşti oameni", a declarat Bekesi. Directorul a constatat însă că patronii bihoreni nu prea ştiu că, prin AJOFM, pot primi bani dacă angajează anumite categorii de bihoreni. De pildă, o firmă care angajează absolvenţi primeşte, timp de un an, o suvenţie lunară de 750 de lei, cu condiţia ca să păstreze angajatul cel puţin 18 luni. De asemenea, AJOFM acordă prime şi pentru angajaţi, cum ar fi pentru şomerii care se încadrează în muncă şi reuşesc să-şi păstreze job-ul un an ori pentru cei care acceptă un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 de kilometri.

Un alt lucru neştiut de patroni, după spusele lui Bekesi, este că AJOFM poate ţine cu brio locul unei firme de recrutări de personal. Însă ca să facă recrutări eficiente, Agenţia trebuie să aibă o evidenţă reală a locurilor de muncă vacante din judeţ. "În baza de date avem 200, 300 de locuri de muncă vacante. Dar dacă mă uit pe site-uri sau dacă luăm oraşul la pas, vedem anunţuri care nu se găsesc în această listă", a spus Bekesi, atrăgând atenţia patronilor că sunt obligaţi atât să anunţe locurile de muncă vacante, precum şi ocuparea lor. AJOFM are nevoie de o listă completă a locurilor de muncă vacante ca să ştie şi care sunt necesităţile angajatorilor bihoreni. "Nu pot să formez continuu bucătari, când pe piaţă se cer cameriste", a precizat Bekesi.

Pe de altă parte, probleme sunt şi pe partea şomerilor, care refuză locuri de muncă fără niciun argument plauzibil. "Mi se pare aberant ca un şomer cu 250 de lei pe lună să-şi premită să refuze un loc de muncă plătit cu 1.000 de lei lunar", a declarat şeful AJOFM.