Potrivit unui comunicat de presă remis luni, cele mai multe accidente montane, 52 la număr, s-au petrecut anul trecut pe potecile turistice. Alte 36 de accidente au avut loc pe pârtii de schi amenajate, iar două dintre ele în zona alpină a judeţului. 33 dintre rătăciţii recuperaţi de salvamontişti aveau plăgi, 26 dintre ei entorse, iar 23 dintre ei fracturi. Totodată, salvatorii au recuperat un turist cu comoţie cerebrală şi trei persoane decedate.
95 dintre persoanele care au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor anul trecut erau adecvat echipate pentru munte, iar 48 aveau echipamente necorespunzătoare. Totodată, statisticile Salvamont-Salvaspeo mai arată că majoritatea victimelor au fost bărbaţi cu vârste de peste 30 de ani.
În tot anul 2014, salvamontiştii bihoreni au patrulat în zonele cu aflux turistic ridicat şi cu potenţial de producere a accidentelor montane, precum Vârtop-Băiţa, Stâna de Vale, Peştiş, Vadu Crişului-Şuncuiuş.
Totodată, ei au făcut lucrări de îngriire ori îmbunătăţire a centrelor Salvamont, a amenajărilor de siguranţă şi a traseelor turistice. De exemplu, în zona Padiş, în circuitul Cheile Galbenei porţiunile uzate ale balustradei de lanţ au fost înlocuite, iar pe Circuitul Săritoarea Bohodei au fost montate indicatoare. În zona Băiţa-Vârtop, în abruptul Pietrele Negre, două trasee tehnice au fost reamenajate, iar un nou traseu de escaladă a fost realizat. Totodată, salvamontiştii au instalat aici un traseu de via ferrata lung de 200 de metri linari. În colaborare cu Asociaţia Eco Transilvania, Salvamont-Salvaspeo Bihor a amenajat şi un traseu tip circuit la Vadu Crişului, lung de aproximativ 5 kilometri.
Pe lângă toate acestea, salvamontiştii au acordat asistenţă preventivă la diferite manifestări de masă ce au avut loc în zonele montane şi au participat la cursuri ori exerciţii de salvare ce au avut loc în ţară, dar şi în străinătate.
Citeşte în galeria de documente întreg raportul Salvamont-Salvaspeo Bihor!