Din luna martie, Administraţia Socială Comunitară Oradea îşi schimbă statutul şi denumirea, devenind, ca urmare a schimbării legislaţiei la nivel naţional, Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) Oradea.

Directorul general Arina Moş va deveni director executiv, iar o parte dintre atribuţiile angajaţilor se vor schimba. DAS Oradea va avea personalitate juridică şi va funcţiona în continuare în subordinea Consiliului Local.

Într-o conferinţă de presă dedicată raportului de activitate pe 2017, la care a participat şi viceprimarul Florin Birta, directorul Arina Moş a vorbit şi despre obiectivele viitoarei Direcţii de Asistenţă Socială pentru anul 2018.

"Două dintre obiectivele noastre majore sunt dezvoltarea unui centru social rezidenţial pentru persoane adulte şi înfiinţarea unui centru de zi pentru copii în zona Velenţa", a spus şefa ASCO.

Centrul social pentru persoane adulte ar urma să găzduiască persoane care nu au împlinit încă 65 de ani, deci nu pot să fie primite înr-un azil de bătrâni, şi au o boală sau o dizabilitate care nu le permite să se întreţină singuri. Primăria Oradea a început deja procedurile de licitaţie pentru proiectarea centrului care ar urma să fie ridicat pe strada Iuliu Hossu şi aibă maximum 25 de locuri.

De asemenea, pe lista de obiective se regăseşte şi accesarea, în premieră, a fondurilor europene pentru extinderea creşelor din municipiul Oradea. Numărul solicitărilor din partea orădenilor cu copii a crescut în 2017 la 672, faţă de 589 în 2016. ASCO are în subordine 13 centre de îngrijire şi educaţie timpurie cu 519 locuri.

Totodată, se doreşte înfiinţarea şi dezvoltarea unui serviciu de asistenţă la domiciliu pentru persoane vârstnice, achiziţionarea unui program informatic de colectare şi centralizare a datelor necesare realizării diagnozei sociale şi creşterea numărului de locuri şi a serviciilor acordate beneficiarilor Adăpostului de Noapte.