Reprezentanţii Fundaţiei Ruhama au prezentat, joi, într-o conferinţă de presă ţinută la sediul organizaţiei, un bilanţ al activităţii de furnizor autorizat de programe de formare profesională.

Pe parcursul a 7 ani, de când sunt autorizaţi în acest sens, reprezentanţii Ruhama au derulat 130 de sesiuni de formare profesională, la care au participat peste 2.400 de cursanţi.

"Dintre aceştia peste 1.300 au beneficiat de aceste cursuri, fie ele de calificare, de iniţiere, de specializare ori de perfecţionare, gratuit, în funcţie de fondurile pe care au reuşit să le atragem din partea Uniunii Europene, autorităţilor locale ori agenţilor economici", a declarat Ramona Tăciuleţ, coordonatorul Departamentului de Formare Profesională şi Servicii de Ocupare.

Fundaţia are o ofertă de 17 astfel de cursuri, adaptate nevoilor pieţei. Printre acestea se numără lucrător în comerţ, lucrător în alimentaţie, lucrător social, în construcţii (de calificare), formator, florar decorator, legumicultor (de perfecţionare - specializare).

Cele mai căutate, a spus Ramona Tăciuleţ, sunt cele de îngrijitor copii şi îngrijitor bătrâni, căci majoritatea absolvenţilor pleacă apoi la muncă în străinătate, diplomele obţinute la Ruhama - emise de Ministerul Muncii şi de cel al Educaţiei - fiind recunoscute atât în ţară cât şi la nivel internaţional.

La cursurile oferite de Ruhama se poate înscrie orice persoană care a împlinit vârsta de 16 ani şi, în funcţie de fondurile pe care organizaţia le deţine, oricine poate să beneficieze de acestea gratuit. Preţurile celor contra cost pot ajunge la 350 de lei, dar şi la 600 de lei, în funcţie de complexitatea şi durata lor.

Toate cursurile cuprind o parte teoretică dar şi una practică, unde, în funcţie de specializare, cei înscrişi se pregătesc în instituţii, ONG-uri ori la agenţi economici.