Înaintea celui de-al doilea război mondial, Oradea se bucura de prezenţa unei numeroase şi active comunităţi evreieşti. Prin vârfurile sale, ea a adus contribuţii apreciate în domeniul vieţii social-economice, al ştiinţelor şi artelor, având un rol deosebit şi în conturarea imaginii edilitare a oraşulului.

După cum se ştie, marea majoritate a acestei populaţii şi-a găsit, însă, sfârşitul în lagărele de exterminare de la Auschwitz-Birkenau şi în alte lagăre similare, alături de cele 6 milioane de suflete condamnate la moarte numai pentru vina de a se fi născut evrei.

Ca în fiecare an, comunitatea evreilor comemorează deportarea şi uciderea în lagărele fasciste a celor peste 30.000 de evrei orădeni, printr-o "Adunare de doliu", ce va avea loc duminică, 6 iunie, de la ora 17.30, la Sinagoga din Oradea de pe strada Mihai Viteazul nr. 4. Serviciul divin va fi oficiat de Eminenţa Sa Rabinul Abraham Ehrenfeld.

"Îi invităm la acest eveniment pe toţi enoriaşii noştri supravieţuitori ai Holocaustului, împreună cu familiile şi descendenţii lor, precum şi pe toţi aceia care, în acest doliu profund, sunt alături de noi. Nu îi vom uita niciodată, ne închinăm cu respect în faţa memoriei înaintaşilor noştri", spune preşedintele Comunităţii Evreieşti, ing. Felix T. Koppelmann.