Anul trecut, o mare parte din activitatea Jandarmeriei Bihor a vizat misiuni legate de pandemia de Covid-19, precum supravegherea centrelor de carantină sau însoţirea convoaielor cu români veniţi din străinătate.

Apogeul carantinei

Potrivit raportului de activitate al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, prezentat luni în faţa prefectului Dumitru Ţiplea de inspectorul şef Ioan Bogdan şi transmis marţi mass-mediei locale, anul trecut, în total, jandarmii au însoţit 704 convoaie, cu un total de 2.866 de maşini şi 11.150 de persoane, şi au păzit toate cele 13 centre de carantină care au funcţionat în Bihor.

"Totodată, menţionăm că la apogeul funcţionării centrelor de carantină (16.04.2020), la nivelul judeţului Bihor au fost concomitent carantinate un număr de 1.685 persoane din totalul de 22.866 aflate în carantină la nivel naţional", se arată în raportul IJJ Bihor. În plus, jandarmii au patrulat şi în localităţile care au fost carantinate anul trecut, adică Vadu Crişului (foto jos), Fânaţe, Câmpani, Nucet şi Sighiştel.

Jandarmii bihoreni au fost sprijiniţi şi de Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, ale cărei echipaje au fost prezente la 33,4% din misiunile desfăşurate pentru combaterea efectelor Sars-Cov-2.

Jandarmi Vadu Crisului

Mai puţine infracţiuni, dar mai multe amenzi

Pandemia de Covid-19 a provocat, în 2020, şi o scădere a infracţiunilor depistate de jandarmi, cu 17,64% faţă de anul 2019, şi chiar cu 30%, în cazul echipajelor mixte ale IJJ cu Poliţia Bihor. În total, jandarmii au constatat, anul trecut, 85 de fapte penale, cu 92 de autori, respectiv alte 123 de fapte, cu 121 de autori, în echipaje mixte.

În schimb, jandarmii au dat anul trecut cu 26% mai multe amenzi, numeric 1.478, în valoare totală de 1.090.050 lei.

Tot restricţiile provocate de pandemie au determinat şi scăderea misiunilor de asigurare a ordinii publice. Meciurile sportive, evenimentele de amploare, protestele şi alte manifestări care implică prezenţă mare au fost mult mai puţine, astfel că, în total, echipajele IJJ Bihor au avut 608 misiuni de asigurare a ordinii publice, cu 43% mai puţine decât în 2019.

"Anul 2020 a mai reprezentat o premieră în istoria Jandarmeriei Bihor, pentru prima dată în cei 101 ani de la înfiinţare inspectoratului a primit Placheta de Onoare a Ministrului Afacerilor Interne", se mai arată în raportul IJJ Bihor.