Târgul de Crăciun - deschis cu voioșie zilele trecute în centrul urbei - nu este singurul eveniment care își propune să le aducă orădenilor măcar puțin din spiritul luminos al sărbătorilor de iarnă.

Agenda următoarelor săptămâni este plină cu oferte de sezon, unele potrivite celor mici, cum ar fi ateliere de turtă dulce sau spectacole de teatru cu Crăiasa Zăpezii, altele mai pe gustul oamenilor mari... 

Crăciun cu turtă dulce

Săptămâna aceasta, la sediul principal al Muzeului Țării Crișurilor din strada Armatei Române debutează programul „Crăciun de poveste”, cu activități pentru copii. Primele ateliere vor fi de făcut turtă dulce (în perioada 6-8 decembrie), urmate de unele în care se vor crea ornamente de Crăciun (13-15 decembrie), iar apoi de întâlnirile numite „Povești la gura sobei”, în cadrul cărora participanții vor fi invitați să purceadă în călătorii imaginare în lumea magică a Crăciunului. 

Ateliere pentru crearea unor decorațiuni de sărbătoare se vor ține și la Muzeul orașului Oradea (între 14 și 16 decembrie), la Muzeul Memorial Iosif Vulcan (pe 13 şi 14 decembrie) și la Muzeul Memorial Aurel Lazăr (pe 15 şi 16 decembrie). Prețul stabilit este modic, de 15 lei pe persoană, fiind necesară, însă, înscrierea prealabilă.

Întâlniri cu Moșu’

În perioada 4 - 22 decembrie, trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria organizează festivalul „Crăciun în Ținutul Păpușilor”. În program a fost inclus, de pildă, spectacolul „Crăiasa Zăpezii și oglinda fermecată”, al Teatrului Merlin din Timișoara, care va fi jucat sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 11, la Sala Arcadia. Aceasta va găzdui în aceeași zi, de la ora 17, și spectacolul „Noua poveste a Scufiței Roșii”.

Duminică, 11 decembrie, micuții vor putea să vadă premiera spectacolului „Sania lui Moș Crăciun”, de Andreea Costea, în regia lui Igor Lungu. „Ne va purta prin poveștile nemuritoare ale copilăriei și va aduce o perspectivă nouă asupra personajelor negative din basme, care sunt provocate să facă fapte bune pentru a salva Crăciunul”, spun organizatorii despre producție.

Programul, disponibil pe pagina trupei Arcadia, mai include o reprezentație a spectacolului „Motanul încălțat” (Teatrul de păpuși Puck din Cluj-Napoca), întâlniri cu Moș Crăciun, precum și ateliere numite „Povești de Crăciun cu păpuși”, ținute de actorii orădeni. „Micuţii vizitatori ai Arcadiei vor avea parte de activităţi şi jocuri interactive, iar întâlnirile cu Moș Crăciun promit să creeze o atmosferă de basm unde copiii, întâmpinaţi cu bucurie, vor putea povesti cu Moșul şi îşi vor putea face poze”, a precizat TRM. 

Holy Night 

Nu doar copiii sunt chemați în „ținuturi” de sărbătoare, ci și oamenii mari. Mai sunt disponibile, de exemplu, pe platforma blt.ro, câteva bilete la concertele care vor fi susținute de Fuego (miercuri, ora 20, preț bilet 120 lei) și Ștefan Hrușcă (13 decembrie, ora 20, tot 120 lei) pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, ambele cu colinde.

De asemenea, Filarmonica de Stat din Oradea le pregătește melomanilor un concert tematic, „Ajun simfonic”, programat în dublă reprezentație, pe 22 și 23 decembrie. Sub bagheta lui Flavius Filip, orchestra orădeană va interpreta cântece precum „Little Drummer Boy”, „You raise me up”, „O, ce veste minunată”, „O Holy Night” și „Trei păstori”, soliști fiind tenorii Nicolae Bejan și Robert Bede, respectiv soprana Ancuța Măslină-Pop. Narator va fi actorul Sebastian Lupu, iar pe scenă vor urca și două coruri: al Filarmonicii și al Liceului Greco-Catolic.

X-mas Party 

În agenda locală sunt și opțiuni pentru cei care vor distracție în perioada sărbătorilor de iarnă. Cluburile și pub-urile din oraș au început să anunțe programul din apropierea Crăciunului. Astfel, pe 17 decembrie, sala de evenimente Ambasador va găzdui „Christmas Party”, un eveniment ce-i are ca invitați pe Andrew Dum și pe Delia. Prețul unui bilet este de 100 lei. 

Și Urban Place anunță un X-Mas Party, chiar în seara de Ajun, tema fiind inspirată din filmul „Home Alone”. Cu alte cuvinte: nu sta singur acasă de Crăciun, ci ieși la petrecere!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!