Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor le aminteşte tuturor angajatorilor din judeţ că primesc un stimulent financiar de 250 de lei lunar pentru fiecare elev sau student angajat pe perioada vacanţei de vară. Suma reprezintă jumătate din indicatorul social de referinţă în vigoare, care este de 500 de lei.

"Stimulentul financiar se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student căruia i s-a încheiat contract individual de muncă", a declarat şeful AJOFM Bihor, Békési Csaba.

Contractul de muncă trebuie să fie încheiat pe perioadă determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, iar în cazul tinerilor sub 18 ani, se consideră încheiat cu normă întreagă dacă timpul de muncă este de 6 ore pe zi şi 30 de ore pe săptămână.

Nu primesc banii patronii care angajează elevi sau studenţi anterior datei de începere a vacanţei ori dacă pentru aceiaşi tineri au mai primit stimulent pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare din acelaşi an calendaristic.

În termen de 30 de zile de la data angajării tinerilor, patronii trebuie să încheie o convenţie cu AJOFM Bihor. Cererea de convenţie trebuie completată cu un tabel nominal cuprinzând elevii şi studenţii angajaţi, adeverinţă de la instituţia de învăţământ prin care se atestă că persoana are stat de elev sau student, copie a actului de identitate a elevului sau studentului, copie a contractului de muncă şi decaratie pe proprie răspundere a angajatorului.