Alegerea unei destinații pentru a-ți petrece vacanța cu familia sau prietenii este o decizie care, musai, trebuie să ţină cont de experiențele de repovestit. Elegantul oraș Oradea, Băile Felix, Ecodestinația Pădurea Craiului și Parcul Natural Apuseni sunt zone unde ai ce face.

Îți dorești să explorezi lumea subterană? Nicio problemă! Poți face o plimbare în siguranță, echipat corespunzător, prin peșteri, în zilele de vară, şi va fi cea mai reconfortantă experiență. Poate vrei să întâlnești localnici, să socializezi și să afli oleacă din cultura locală. Perfect, 10 biserici ortodoxe de lemn, vechi de sute de ani, sunt deschise pentru tine și, pe baza unei programări la preoţii parohi sau la organizatorii de activități de agrement, le poți afla povestea. Iar dacă ești gurmand, un brunch local pregătit cu drag de harnicele bihorence te va îndemna și la un pahar de pălincă sau de vin.

Ești mai aventuros? În Bihor sunt amenajate 6 trasee de via ferrata sigure, cu grade diferite de dificultate, iar Defileul Crișului Repede îți oferă un peisaj unic dintr-o barcă de rafting. Crezi că doar la sală arzi calorii? Fals, o poți face și din șaua bicicletei în timp ce străbați, alături de ghizi, poteci prin locuri arhaice. Poate nu știai, dar în Pădurea Craiului, de exemplu, poți călători civilizat cu trenurile care au spații amenajate pentru bicicletă!

Bihorul nu duce lipsă nici de spații de cazare sau restaurante. Operatorii din turism din Bihor și-au îmbunătățit serviciile anual, unitățile de cazare s-au extins şi au investit în personal, iar acum sunt gata să primească oaspeți. Plus că fondurile europene au ajutat la creșterea și îmbunătățirea unor servicii de ecoturism în mediul rural.

Turiștii care și-au petrecut până acum un concediu sau o vacanță în Bihor au înțeles că în destinația bihoreană merită să-ți petreci o săptămână, și asta pentru că fiecare zi a fost o experiență nouă pentru ei și copiii lor. Organizatorii privați de activități de ecoturism, împreună cu proprietarii de pensiuni, vă așteaptă să vă programaţi vacanţa!

Gabriel Bonaciu
manager în activitatea de turism