Deşi se ştie că dascălii din România nu sunt bine plătiţi, concurenţa pentru un loc la catedră e mare în Bihor.

Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Dorel Luca, pentru anul şcolar 2012-2013, în Bihor s-au scos la concurs aproape o mie de posturi didactice. "În total, sunt 974 de posturi scoase la concurs, însă o mare parte din acestea sunt fracţiuni de posturi", a declarat Luca pentru BIHOREANUL. Totodată, doar 284 din posturile vacante sunt pe o perioadă nedeterminată, în timp ce restul catedrelor au rămas libere doar pentru o anumită perioadă de timp. Astfel, mulţi dintre cei care vor ajunge la catedră nu vor avea o normă întreagă, iar când perioada de vacantare a catedrei expiră, vor trebui să-şi găsească un alt post.

Deşi oferta nu e vastă, doritori să devină dascăli sunt. "În total, avem 1.953 de poziţii de înscriere, respectiv 1.751 de candidaţi, pentru că unii au ales să se înscrie în mai multe centre", a precizat Luca.

Cum examenul de titularizare a fost eliminat din învăţământ, posturile libere de la catedre se ocupă acum în urma unor examene organizate de centrele de concurs, adică de şcolile care au posturi libere. Candidaţii susţin două examene: proba practică, adică inspecţie la clasă, şi proba scrisă. "Inspecţia la clasă se face în perioada 2 mai - 8 iunie, iar examenul scris, care va avea loc la centrul de concurs, va avea loc pe 2 august", a spus inspectorul şef.

Fiecare centru de concurs îşi va forma singur comisia de examen, precum şi subiectele de examen. Un candidat poate să susţină examenul scris doar la un centru de concurs, astfel că, deşi s-au înscris în mai multe şcoli, cei circa 200 de dascăli bihoreni trebuie să se decidă până în august la ce şcoală vor să-şi încerce norocul.