La o zi de când Prefectura Bihor a anunţat că echipe mixte alcătuite din reprezentanţii unor instituţii vor face controale prin centre comerciale, pieţe, cluburi, terase, săli de evenimente şi mijloace de transport în comun pentru a verifica dacă se respectă măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului, acestea au şi dat primele amenzi pentru contravenienţi. De asemenea, o linie TelVerde stă la dispoziţia cetăţenilor precauţi şi nemulţumiţi că alţii nu respectă regulile sanitare.

Printr-un comunicat dat publicităţii sâmbătă, Prefectura informează că în intervalul 3-4 iulie s-a desfăşurat o primă „acțiune integrată de verificare respectării a prevederilor legale și a măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate”, în care au fost angrenaţi 122 reprezentanți ai instituțiilor de aplicare a legii cu atribuții în domeniu  - Poliție, Jandarmerie, Poliţia Locală, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția de Sănătate Publică şi Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Potrivit comunicatului, echipele mixte au verificat respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă și a măsurilor sanitare în 52 societăți comerciale, iar în urma controalelor au identificat două firme unde erau încălcate măsurile de diminuare a impactului riscurilor conform Legii nr. 55/2020 privind măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Din acest motiv, au fost aplicate două sancțiuni contravenţionale, una cu avertisment și una cu amendă în valoare de 2.000 lei, pentru nerespectarea modului de amenajare a teraselor sub aspectul distanțării fizice și locului prevăzut la mese.

De asemenea, a fost aplicată și o sancțiune cu amendă în valoare de 1.500 lei pentru nerespectarea prevederilor OG 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Pe de altă parte, echipele de control au aplicat şi 87 sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare cumulată de 41.395 lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Prefectura atenţionează că activităţile de verificare a respectării măsurilor de prevenție Covid-19 vor continua în următoarele două săptămâni, îndeosebi în mijloacele de transport în comun, în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, precum și la ștranduri, terase și cluburi în aer liber.

De asemenea, începând de sâmbătă, 4 iulie, a devenit operațională o linia TelVerde – 0800800165 - la care cetățenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară.