Printr-o informare asupra evoluției pestei porcine africane, epizootie care afectează România deja de trei ani, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor anunță că în perioada 22 septembrie – 12 noiembrie în județ au fost diagnosticate 12 focare de boală noi la porcii domestici, iar ca urmare a activităților de control și de asanare specialiștii instituției au stins 10 focare.

În prezent, potrivit DSVSA, în județ mai sunt 10 focare active de pestă porcină africană la porcii domestici, în 9 localități: Cociuba Mare (comuna Cociuba Mare), Telechiu (comuna Țețchea), Salonta, Urvind (comuna Lugașu de jos), Leș (comuna Nojorid), Marghita, Serghiș (comuna Vârciorog) și Călacea (comuna Olcea).

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă a fost diagnosticat un caz nou, în fondul de vânătoare FV59 Finiș, fond anterior afectat, astfel încât  numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA este neschimbat - 19 fonduri.

„Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie”, amintește DSVSA Bihor, precizând că la această dată au fost procesate și finalizate prin despăgubire toate dosarele depuse în județ cursul acestui an.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând riscuri de îmbolnăvire pentru oameni, dar virusul PPA are impact la nivel social din punct de vedere economic. Din acest motiv, de altfel, circulația, comercializarea și sacrificarea porcilor este restricționată.