Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a dat, vineri, în Bihor, în premieră explicaţii pe marginea accidentului rutier în care a fost implicat, duminică, în timp ce se întorcea în Bucureşti, într-o maşină a SPP condusă de un ofiţer al serviciului.

După inaugurarea sectorului de autostradă A3 Biharia – Borş, Bode a spus că regretă incidentul, însă a subliniat că în momentul impactului "se odihnea" pe bancheta din spate, că şoferul SPP este singurul care decide ce traseu urmează şi este dator să ajungă în siguranţă la destinaţie. 

Accidentul s-a petrecut pe drumul naţional care leagă Piteşti de Râmnicu Vâlcea, în localitatea Dumbrăveşti. G4Media.ro scrie că din imaginile surprinse de camera unui motociclist reiese că autoturismul oficial în care se afla Lucian Bode a intrat în depăşire, pe linie continuă, gonind sute de metri pe contrasens, cu semnalele acustice pornite. După ce maşina a evitat două autoturisme care circulau regulamentar, filmuleţul se întrerupe pentru câteva momente, apoi sunt surprinse imaginile de după accident. Maşina s-a ciocnit frontal cu autoturismul unor turişti din Polonia.

Ministrul nu-i spune şoferului cum să conducă... 

"În calitate de ministru beneficiez conform legii de serviciile SPP. În cele 10 luni am străbătut ţara asta în lung şi-n lat de la un şantier la altul parcurgând zeci de mii de kilometri fără niciun incident. Subliniez faptul că în majoritatea deplasărilor utilizez o maşină aparţinând Ministerului Transporturilor, neechipată cu semnale acustice şi luminoase, cu excepţia cazurilor în care m-am deplasat în coloane oficiale, de cele mai multe ori împreună cu domnul prim-ministru Ludovic Orban. De fiecare dată, conducătorii SPP au respectat regulile de circulaţie, aşteptând în coloană când întâlneau coloane în trafic", a spus, în faţa jurnaliştilor din Bihor, ministrul Transporturilor. 

El a continuat explicând că nu demnitarul aflat pe bancheta din spate decide cum conduce şoferul SPP. "Demnitarul nu are dreptul să-i spună şoferului să meargă mai tare sau mai încet, să folosească sau să nu folosească semnalele acustice şi luminoase. Demnitarul îi transmite şoferului destinaţia şi ora la care doreşte să ajungă. Şoferul SPP este singurul responsabil cu traseul pe care îl va urma şi cu ducerea la destinaţie a demnitarului. În astfel de deplasări nu există "ne grăbim", există doar "ajungem în siguranţă la destinaţie"", a afirmat Bode. 

"Nu aveam niciun motiv să ne grăbim"

Ministrul Transporturilor a continuat susţinând şoferul SPP nu avea de ce să fie zorit. "În ceea ce priveşte circumstanţele în care s-a produs accidentul regretabil de duminică, 30 august, 2020, având în vedere că în acest moment se desfăşoară o anchetă, deocamdată pot clarifica următoarele: Am parcurs distanţa Zalău Bucureşti de sute de ori, şofer sau pasager. Am permis de conducere de 28 de ani şi nu mi-a fost reţinut niciodată pentru vreo abatere la normele rutiere şi credeţi-mă că am depăşit de mult un milion de kilometri la volan. Între Zalău şi Bucureşti sunt 530 de kilometri din care 246 sunt autostradă. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 18 când mai aveam aproximativ 130 de kilometri până la Bucureşti, din care 110 km pe autostrada Piteşti – Bucureşti. Le-am comunicat celor de la SPP că destinaţia finală este sediul Guvernului, iar ora de sosire pe care o anticipez este ora 20, aşadar nu aveam niciun motiv să ne grăbim", a spus demnitarul. 

Acesta a adăugat că întotdeauna călătoreşte pe bancheta din spate, unde poate citi, unde poate lucra şi unde se poate odihni. "Niciodată nu am fost preocupat cum conduce angajatul SPP, în zecile de mii de km parcurşi pentru un motiv foarte simplu: până duminică, au condus impecabil". 

Ministrul şi-a cerut scuze

Ministrul a spus că "se odihnea" înainte de producerea accidentului. "În momentele premergătoare regretabilului incident de duminică mă odihneam, călătoream deja de 4 ore şi jumătate".

În fine, Bode a spus că "regretă nespus" accidentul. "În primul rând îmi cer scuze faţă de toţi cei care au avut de suferit în urma acestui incident, mă refer în primul rând la persoana rănită, pasagerul polonez, care deşi nu a necesitat spitalizare a avut nevoie de îngrijiri medicale şi mă refer în egală măsură la participanţii la trafic care au fost nevoiţi să aştepte mai mult de o oră în trafic în urma acestui incident". 

Întrebat de jurnalişti dacă şi-a pus problema să demisioneze după incident, Bode a răspuns că ar fi făcut-o dacă s-ar fi aflat el la volan. "Sigur că dacă aş fi condus eu, dacă aş fi fost cu maşina personală sau a ministerului neechipată conform legii, fiţi convinşi că în secunda doi demisionam". 

În urma accidentului, a fost deschis un dosar penal. Iniţial, dosarul deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti a fost declinat către Parchetul Militar întrucât şoferul ministrului are grad militar. Prim-procurorul adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Bogdan Pirlog, a declarat pentru HotNews.ro că Serviciul de Protecţie şi Pază era obligat să raporteze Parchetului Miliar acest accident şi nu a făcut-o, astfel că vor fi făcute verificări şi în acest sens.