Dintr-un total de 89 cetățeni sancționați cu amenzi în timpul RPL 2021, desfășurat anul trecut, cei mai mulți sunt din Bihor, arată o analiză a Economica.net.

Unii au fost amendați pentru că nu au vrut să răspundă la chestionare, alții pentru că au furnizat informații incomplete, dar un primar din Bihor, cel din comuna Lugașu de Jos, a fost amendat pentru că a împiedicat verificarea datelor culese, în condițiile în care ar fi „importat” populație din alte zone ale țării.

Recordman pe țară

Potrivit economica.net, care a centralizat și analizat informații strânse de la Prefecturile, Direcțiile Județene de Statistică și Inspectoratele Județene de Poliție din întreaga țară, la nivel național au fost sancționați 89 de oameni, cei mai mulți – 15 – fiind din Bihor.

În clasament au urmat județele Vaslui (11 amenzi) și Mehedinți și Alba (câte 9 amenzi fiecare), arată analiza economica.net.

Amenzile au variat între 1.000 și 3.000 lei, fiind stabilite în baza articolului 54, aliniatul (1), litera a) sau b) din OUG 19/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor, în conformitate cu care „constituie contravenții: a) împiedicarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului sau a desfășurării în orice mod a lucrărilor recensământului; b) refuzul furnizării informațiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete”.

A împiedicat verificările

În județul Bihor, cea mai mare amendă a fost dată primarului comunei Lugașu de Jos, Sorban Levente (UDMR), care a împiedicat verificarea de către angajații Direcției Județene de Statistică a corectitudinii datelor culese în etapa de recenzare în teren.

Sorban îndemnase localnicii să nu deschidă ușa reprezentanților DJS, în condițiile în care în etapa recenzării în teren în comuna Lugașu de Jos au fost „inventate” numere de casă noi și au „apărut” etnici romi din Dobrogea ca rezidenți în localitate.

Edilul susținea că de la precedentul RPL, efectuat în 2011, populația comunei ar fi sărit de la 3.580 locuitori (cât avea în urmă cu un deceniu) la peste 5.000 locuitori. În realitate, potrivit datelor oficiale publicate de DJS Bihor cu privire la RPL 2021, comuna a ajuns la doar 3.879 locuitori.

Sorban a contestat în instanță amenda de 3.000 lei primită după ce a sabotat verificarea RPL 2021 în Lugașu de Jos, însă fără succes.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!