În premieră naţională, Bihorul are două simulatoare în care pompierii vor exersa misiunile de stingere a incendiilor şi de căutare şi salvare a victimelor surprinse de flăcări.

Acestea au fost amplasate în curtea centrului de instruire a salvatorilor care deja funcţionează în satul Sântion, din comuna Borş.

Acest centru a fost înfiinţat în 2010 de Asociaţia SARTISS (n.r. Search and Rescue Team in Special Situations), condusă de şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, iar acum, printr-un proiect european derulat de acelaşi ONG, are noi dotări, care au fost inaugurate vineri, în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.

Incendiu demonstrativ

Bode şi Arafat au urmărit o demonstraţie făcută de pompierii bihoreni într-unul din simulatoare, unde militarii pornesc un incendiu, ca să poată studia apoi focul.

„Se îmbracă cu material lemnos, în câteva minute se iniţiază incendiul şi se studiază toate etapele de dezvoltare a focului. Se ventilează periodic şi se observă modul de utilizare a apei şi reacţia pe care focul o are la utilizarea apei. Trebuie să înţelegi, mai ales dacă ai de salvat o victimă în interior, pe unde să faci accesul”, a explicat şeful ISU Crişana, colonelul Sorin Caba.

În interiorul containerului, temperaturile ajung şi la 800 de grade Celsius, motiv pentru care echipamentele pompierilor trebuie să fie performante, a explicat Caba, pentru că nu toate sunt concepute să reziste la asemenea temperaturi.

Cel de-al doilea container este unul de căutare-salvare, în interiorul căruia se află un labirint de oţel cu diferite obstacole şi un generator de fum, care reduce vizibilitatea. Traseul poate fi modificat, astfel că antrenamentul militarilor variază.

În aceste simulatoare se vor pregăti toţi pompierii dornici, dr. Borcea precizând că cei din cadrul ISU Crişana vor avea acces gratuit.

Proiect unic

Cei doi oficiali au lăudat investiţia, iar Bode a spus chiar că această „unitate etalon” trebuie replicată şi în alte regiuni din ţară, dar n-a prezentat planuri concrete pentru asta.

„Este o unitate etalon şi un proiect pilot, care va deschide calea pentru proiecte similare la nivel naţional. (...) Voi fi un susţinător al iniţiativelor care conduc la asigurarea unui nivel ridicat de pregătire a personalului implicat în gestionarea situaţiilor de risc şi a dezastrelor. În această meserie, cel mai important lucru, dincolo de a fi dedicat, este pregătirea continuă, acest lucru îl vedem azi aici la Sântion”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Şi dr. Arafat a felicitat echipa de proiect. „Pentru noi este o realizare foarte importantă, model pentru alţii”, a spus şeful DSU.

Nici unul dintre oficiali nu a înaintat, însă, planuri concrete privind amenajarea de asemenea centre şi în alte localităţi din ţară.

Strategie comună

Pe lângă cele două simulatoare, în acelaşi proiect „Crossrisks”, SARTISS a mai construit şi dotat o clădire în care vor fi cazaţi cursanţii programelor de formare din centru, unde în continuare se vor face şi cursuri de paramedici. De altfel, în această perioadă, circa 1.000 de angajaţi ai Spitalului Judeţean din Oradea, medici şi asistente, participă la un modul de pregătire pentru resuscitarea pacienţilor, învăţând să aplice această tehnică de salvare, în situaţii de urgenţă.

Din valoarea totală a proiectului european, de 1,2 milioane de euro, un pic mai mult de jumătate a revenit SARTISS, iar diferenţa pompierilor partenerii din Hajdu-Bihar. În plus, autorităţile române şi maghiare au lucrat împreună la o strategie comună de intervenţie şi management al riscurilor pe zona transfrontalieră, care urmează să fie aprobată de autorităţi.

La inaugurare a participat şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general-maior Dan-Paul Iamandi, iar în mod simbolic, dr. Hadrian Borcea le-a înmânat tuturor oaspeţilor o cheie funcţională a simulatoarelor, „pentru că ne dorim o colaborare în continuare”.