La jumătatea lunii martie, la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor au fost înregistrate primele două grupuri de producători din judeţ, care, acum, au primit avizele de recunoaştere emise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi deci se pot bucura de beneficiile noului statut.

Este vorba de Nutriavi SRL, producător de carne de pasăre, şi Nutrientul SRL, producător de carne de porc, ambele cu sediul în satul Palota din comuna Sântandrei.

"În urma obţinerii avizelor de recunoaştere, aceste grupuri de producători au fost înregistrate în Registrul unic de evidenţă a grupurilor de producători constituite pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, asigurând titularilor toate drepturile conferite de lege", a precizat, vineri, un comunicat al DADR.

Grupurile de producători beneficiază de sprijinul financiar nerambursabil din fondurile europene pentru primii 5 ani de activitate. Astfel, în primii 2 ani sprijinul financiar va fi de câte 5% din valoarea producţiei comercializate, urmând ca acesta să scadă cu câte un procent în următorii 3 ani.

De asemenea, membrii grupurilor de producători beneficiază de bonificaţii la acordarea punctajului în vederea obţinerii altor finanţări din fonduri UE, bonificaţii care pot contribui cu 20-30% din valoarea punctajului acordat.

DADR mai informează că specialiştii din cadrul compartimentului Organizare şi Filiere Grupuri de Producători din cadrul instituţiei vor pune la dispoziţia altor agricultori sau fermieri interesaţi de formarea unor astfel de grupuri toată documentaţia şi sprijinul necesar. "Aşteptăm cu deosebit interes şi alte iniţiative de constituire a grupurilor de producători", spune directorul Nicolae Hoduţ.