Pe 21 noiembrie va avea loc în Centrul Universitar Bucureşti examenul naţional de rezidenţiat în medicină, medicină dentară şi farmacie. Din Bihor, la Direcţia de Sănătate Publică s-au înscris 217 candidaţi, dintre care 205 de la specializarea Medicină, 12 de la Medicină Dentară şi nici unul de la Farmacie.

Potrivit metodologiei, există două tipuri de rezidenţiat: pe loc, care înseamnă că medicii vor încheia un contract pe perioadă determinată, adică pe perioada rezidenţiatului, la finalizarea căruia vor trebui să dea un nou concurs pentru ocuparea unui loc de muncă într-o unitate spitalicească, şi pe post, care înseamnă că medicii vor încheia un contract pe perioadă nedeterminată, urmând să rămână pe acel post şi după finalizarea rezidenţiatului.

Din candidaţii bihoreni, doar 15 de la Medicină au optat pentru rezidenţiatul pe post, ei concurând pentru 12 posturi disponibile: medicină de urgenţă la UPU-SMURD, medicină de urgenţă la Spitalul Clinic Municipal, medicină de urgenţă la Spitalul Municipal Beiuş, psihiatrie la Spitalul Municipal Marghita, psihiatrie la Spitalul de Psihiatrie Ştei, medicină de laborator la Centrul de Sănătate Valea lui Mihai, pediatrie la Centrul de Sănătate Valea lui Mihai, radiologie-imagistică la Centrul de Sănătate Valea lui Mihai şi medicină de familie la Serviciul Judeţean de Ambulanţă.

În total, în unităţile spitaliceşti din Bihor sunt disponibile 158 de locuri, candidaţii putând opta însă şi pentru locuri în alte judeţe.

Mai multe detalii despre desfăşurarea examenului de rezidenţiat se pot obţine pe site-ul www.rezidentiat.info .

Zeci de medicinişti bihoreni au susţinut, la jumătatea lunii octombrie, o simulare a examenului de rezidenţiat la nivel naţional. Cel mai mare punctaj obţinut atunci a fost de 779 de puncte, iar de cealaltă parte patru candidaţi (trei de la Medicină Generală, unul de la Medicină Dentară) au obţinut punctaj sub minimul de promovare.