Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat, vineri, la Digi 24, că se lucrează la o serie de reguli care să fie respectate atunci când se vor redeschise sălile de fitness din România, momentul depinzând de evoluţia pandemiei.

Clienţii sălilor vor putea merge la antrenamente doar cu programare, iar administratorii se vor asigura că aparatele sunt dezinfectate după fiecare utilizare, a anunţat acesta.

"Deschiderea sălilor de fitness este un subiect de impact. În ultima lună, pe această temă, am purtat multe discuţii atât reprezentanţii acestei industrii, cât şi cu cei din INSP şi Ministerul Sănătăţii. Nu vă ascund faptul că în acest moment lucrăm la nişte norme care să definească cadrul în care se pot relua activităţile în săli şi de asemenea nu vă ascund faptul că sunt îngrijorat de numărul de cazuri raportat ieri (n.r. joi)", a spus ministrul. 

Între normele menţionate de Stroe se numără măsurarea temperaturii la intrarea în sală, programarea prealabilă a antrenamentelor, dar şi distanţarea aparatelor.

"Masca pe faţă în regim de efort fizic este un lucru care nu se va impune ca şi normă. În schimb, normele pe care va trebui să le respectăm ţin de un triaj epidemiologic, de o termometrizare a persoanelor la intrarea în sală, accesul se va face doar în baza unei programări prealabile, numărul persoanelor trebuie să fie limitat la capacitatea sălii şi atenţie, suprafaţa sălii se împarte la cei 7 metri pătraţi menţionaţi de noi în Ordin, astfel încât să putem afla numărul maxim de persoane care pot folosi aparatele în acelaşi timp. Organizarea spaţiului de pregătire sportivă trebuie făcută astfel încât să se menţină distanţarea fizică. Dezinfectarea aparatelor trebuie făcută după fiecare utilizare", a spus ministrul Sportului. 

El a mai adăugat că, într-o primă fază, ar putea fi redeschise doar sălile cu aparate, nu şi cele în care se ţin orele cu mai mulţi clienţi (pilates, yoga, zumba). 

"Analizăm într-o primă fază să se redeschidă doar spaţiile de aparate de forţă, dar nu şi cele care sunt folosite pentru regim colectiv, cu clase. Administratorul sălii va dispune aceste norme, el va decide cum îşi organizează activitatea, cum va satisface interesul tuturor clienţilor, nu vom impune o limită la resursa timp", a afirmat Ionuţ Stroe. 

Data de la care vor fi redeschise sălile de fitness nu a fost încă stabilită. Decizia va fi luată de INSP şi Ministerul Sănătăţii, în funcţie de evoluţia pandemiei în România.